• Voľby do Rady školy


          • Oznam o voľbách do rady školy.

             

            Riaditeľka  Základnej školy s materskou školou Kolačkov, Kolačkov 31, 065 11, že v dňoch  13.5. 2024 a 14.5.2024  sa uskutočnia voľby do Rady školy. Voľby Rady školy (ďalej aj RŠ) vyhlasuje zriaďovateľ v súlade s Vyhláškou Ministerstva školstva SR 291/2004 z 15. apríla 2004, ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení neskorších predpisov.

             

            Voľby do RŠ sa uskutočnia:

             

            a) Zástupca za nepedagogických zamestnancov dňa: 14.5.2024 o 7,00 v triede MŠ . 

            Ak sa nezvolí zástupca, druhé kolo bude dňa: 14.5.2024 o 8,00 v triede MŠ. 

             

            b) zástupcovia pedagogických zamestnancov dňa: 14.5.2024 o 12, 15  hod. v  zborovni školy

            Ak sa nezvolí zástupca, druhé kolo bude dňa: 14.5.2024  o 13,30 hod. v  zborovni 

             

            c)Voľby zástupcov za rodičov  školy 13.5.2024  o 17,00  hod. vo vestibule školy

            Ak sa nezvolí zástupca z dôvodu neprítomnosti nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov, druhé kolo sa bude opakovať 15.5.2024  o 16,00 hod. vo vestibule školy.

            d)voľby zástupcov za rodičov mateskej   školy 13.5.2024  o 15,00  hod. v triede MŠ

            Ak sa nezvolí zástupca z dôvodu neprítomnosti nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov, druhé kolo sa bude opakovať 15.5.2024  o 15,,00 hod. v triede MŠ.

             

            Volebný poriadok volieb do Rady školy na obdobie r. 2024 -2028

             

            Organizácia: Základná škola s materskou školou Kolačkov

            Identifikačné číslo organizácie (IČO): 037876198

            Obec a PSČ: Kolačkov, Kolačkov 31

            Ulica a číslo: Kolačkov 31

            Štát : Slovenská republika

            Právna forma: S právnou subjektivitou

            Štatutárny orgán: starosta obce Pavol Zamiška

             

             

            Tento volebný poriadok sa vydáva pre účely voľby členov do rady školy, ktorá sa ako orgán školskej samosprávy ustanovuje v zmysle § 25 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v súlade vyhláškou MŠ SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení neskorších predpisov.

            Časť I

            Všeobecné ustanovenia

            Voľby do rady školy (ďalej aj „RŠ“) vyhlasuje zriaďovateľ v súlade s vyhláškou MŠ SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení neskorších predpisov. Voľby sú všeobecné, rovné a tajné.

             

            Rada školy má 11  členov a pozostáva z nasledujúcich zástupcov:

            a) 2  zvolení  zástupcovia  pedagogických zamestnancov -1 ZŠ a 1 MŠ

            b) 1 zvolený zástupca nepedagogických zamestnancov,

            c) 1 zvolený zástupca  rodičov žiakov MŠ

            d) 3 zvolení zástupcovia rodičov žiakov

            d) 4 delegovaní  zástupcovia  obce  Kolačkov

            Členom RŠ nemôže byť riaditeľ alebo zástupca riaditeľa školy.

            1. Voľby do Rady školy ( ďalej iba RŠ ) sú platné, ak je prítomná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak sa nezišla nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, predseda volebnej komisie vyhlási opakovanú voľbu, pričom pri opakovaných voľbách nie je podmienkou účasť nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov.

            2. Termín (dátum, čas) a miesto volieb určí riaditeľ školy. Oznam bude zverejnený vo vstupnom vestibule školy a na jej webovom sídle.

            3. Voľby RŠ riadi volebná komisia, ktorú vymenuje a poverí riaditeľ školy. Volebná komisia je zložená z troch členov. Členom volebnej komisie môže byť iba taký oprávnený volič, ktorý súhlasí so svojím členstvom vo volebnej komisii.

            4. Predseda VK otvorí voľby a stanoví dĺžku trvania volieb, oboznámi voličov so spôsobom hlasovania a korektným označením voľby kandidáta; pred vydaním hlasovacieho lístka voličovi zabezpečí jeho zapísanie do prezenčnej listiny (poradové číslo, meno a priezvisko, podpis). Pri voľbách zástupcov rodičov sú prípustné i viaceré prezenčné listiny. Riešenie sporných prípadov je v kompetencii VK.

            5. Volebná komisia po skončení volieb spočíta odovzdané hlasovacie lístky a spočíta hlasy   na platných hlasovacích lístkoch. Pri sčítaní hlasovacích lístkov sú prítomní len členovia VK. Platné sú len tie hlasovacie lístky, na ktorých je označený zakrúžkovaním určený alebo nižší počet kandidátov podľa jednotlivých častí tohto volebného poriadku. Poškodený hlasovací lístok (roztrhnutý, popísaný, pokreslený, ...), ktorý spĺňa ostatné podmienky, je právoplatný. Dopísaní kandidáti sa neberú do úvahy, ale hlasovací lístok je platný, ak spĺňa ostatné podmienky. Hlasovací lístok je neplatný, ak je kandidát označený iným spôsobom ako zakrúžkovaním, alebo je zakrúžkovaný vyšší ako stanovený počet kandidátov.

            6. Volebná komisia vyhotoví zápisnice z volieb RŠ v každej skupine voličov, ktorá volí svojich zástupcov v RŠ, ktorú podpíšu zvolení kandidáti, zapisovateľ a overí ju zástupca poverený riaditeľom školy. Súčasťou každej zápisnice sú prezenčné listiny.

            7. Volebná komisia vyhlási a zverejní výsledky volieb a odovzdá zápisnice riaditeľovi školy  a zriaďovateľovi. Hlasovacie lístky spolu so zápisnicou budú archivované  v  archíve obce  po celé funkčné obdobie rady školy.

            8. Zoznam zvolených členov rady školy zašle škola s uvedením: meno, priezvisko, titul, zvolený za ..... (za pedagogických zamestnancov školy, za nepedagogických zamestnancov školy, za rodičov žiakov školy, kontaktnú adresu,  číslo telefónu, prípadne e-mailovú adresu) v termíne do 5 dní po uskutočnených voľbách do rady školy na OÚ  Kolačkov.

            9. Do zvolenia nového predsedu rady školy vedie ustanovujúcu schôdzu riaditeľ školy, ktorý oboznámi prítomných členov rady školy s kompetenciami RŠ podľa zákona NR SR č.596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Zároveň ich informuje o  štatúte rady školy.   

            10. Na ustanovujúcom zasadnutí si rada školy zvolí zo svojich členov predsedu rady školy a podpredsedu rady školy nadpolovičnou väčšinou hlasov členov rady školy.

            11. Predseda vymenuje jedného člena RŠ do funkcie zapisovateľa.

            12. Z ustanovujúceho zasadnutia Rady školy sa vyhotoví zápisnica, ktorá obsahuje najmä opis priebehu a výsledky volieb do rady školy, mená a priezviská členov rady školy, meno a priezvisko zvoleného predsedu rady školy. Zápisnicu podpisuje zvolený predseda rady školy, ktorý zabezpečí aj jej vyhotovenie. Prílohou k zápisnici sú prezenčné listiny voličov a dokumentácia o voľbe a delegovaní členov do Rady školy. Zápisnicu a  prezenčné listiny z ustanovujúceho zasadnutia rady školy v dvoch vyhotoveniach je povinný predseda rady školy zaslať zriaďovateľovi, a to najneskôr do troch dní od skončenia ustanovujúceho zasadnutia rady školy.

            14. Rada školy je zriadená dňom podpísania zápisnice z ustanovujúceho zasadnutia  rady školy  zriaďovateľom školy. Funkčné obdobie RŠ je 4 roky.

            15. Hlasovacie lístky spolu so zápisnicou z volieb a z ustanovujúceho zasadnutia budú archivované v archíve obce  po celé funkčné obdobie rady školy.

            Časť II.

             

            Povinnosti riaditeľa školy v súvislosti s voľbami do rady školy

             

            1) Pred konaním volieb riaditeľ školy zabezpečí:

            a) vhodné priestory na konanie volieb s možnosťou tajného hlasovania a volebnú urnu,

            b) v spolupráci s volebnou komisiou vytlačenie prezenčných listín voličov a hlasovacích lístkov pre jednotlivé voľby,

            c) oboznámenie voličov so spôsobom hlasovania,

            d) v spolupráci s členmi existujúcej rady školy poverí 3 členov volebnej komisie,

            e) poverí predsedu volebnej komisie otvorením volieb,

            f) v prípade nižšej ako nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov vyhlási uskutočnenie opakovaných volieb.

            2) Po vykonaní volieb riaditeľ školy:

            a) zabezpečí nerušený priebeh sčítania hlasov volebnou komisiou,

            b) prevezme od predsedu volebnej komisie zápisnicu z volieb spolu s prezenčnou listinou a so všetkými hlasovacími lístkami a starostlivo ich uschová,

            c) oznámi zvoleným členom rady školy výsledok volieb a termín konania ustanovujúcej schôdze rady

             

            Časť III.

            Voľby zástupcov pedagogických zamestnancov ZŠ a MŠ

            Voľby zástupcov pedagogických zamestnancov  ŽŠ a MŠ zabezpečí riaditeľom poverený zástupca v spolupráci s volebnou komisiou.

            1. Volebný lístok obsahuje v abecednom poradí očíslovaný zoznam všetkých pedagogických zamestnancov ZŠ s  MŠ. 

            2. Každý volič – pedagogický zamestnanec, môže na volebnom lístku vyznačiť zakrúžkovaním poradového čísla najviac 1 kandidáta za pedagogických zamestnancov ZŠ a  MŠ. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný.

            3. Členom RŠ sa stáva jeden kandidát s najvyšším počtom získaných hlasov za pedagogických zamestnancov  ŽŠ a MŠ. V prípade rovnakého počtu hlasov prvého, druhého a ďalších v poradí sa uskutoční (v prípade potreby aj opakovane) dodatočná voľba, v ktorej sú na volebných lístkoch uvedení iba tí kandidáti, ktorí dosiahli (aj v prípadných už uskutočnených dodatočných voľbách) rovnaké počty hlasov, ako prví v poradí a neodmietnu kandidovať pri opakovaných voľbách. Ak po odmietnutí kandidatúry ostatnými kandidátmi sa má zúčastniť dodatočnej voľby práve 1 kandidát, tak sa dodatočná voľba neuskutoční a  členom RŠ sa stane kandidát, ktorý sa nevzdal účasti v dodatočnej voľbe.

            4. Ak zvolený zástupca pedagogických zamestnancov  ZŠ a MŠ prestane byť zamestnancom školy, členom rady školy sa stáva kandidát, ktorý vo voľbách získal druhý najvyšší počet hlasov.

             

             

            Časť IV.

            Voľby zástupcu nepedagogických zamestnancov 

            Voľby zástupcov nepedagogických zamestnancov  zabezpečí riaditeľom poverený zástupca v spolupráci s volebnou komisiou.

            1. Volebný lístok obsahuje v abecednom poradí očíslovaný zoznam všetkých nepedagogických zamestnancov školy.

            2. Každý volič – nepedagogický zamestnanec môže na volebnom lístku vyznačiť zakrúžkovaním poradového čísla najviac jedného kandidáta uvedeného na volebnom lístku. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný.

            3. Členom RŠ sa stáva kandidát s najvyšším počtom získaných hlasov. V prípade rovnakého počtu hlasov prvého, druhého a ďalších v poradí sa uskutoční (v prípade potreby aj opakovane) dodatočná voľba, v ktorej sú na volebných lístkoch uvedení iba tí kandidáti, ktorí dosiahli (aj v prípadných už uskutočnených dodatočných voľbách) rovnaké počty hlasov, ako prví v poradí a neodmietnu kandidovať pri opakovaných voľbách. Ak po odmietnutí kandidatúry ostatnými kandidátmi sa má zúčastniť dodatočnej voľby práve 1 kandidát, tak sa dodatočná voľba neuskutoční a členom RŠ sa stane kandidát, ktorý sa nevzdal účasti v dodatočnej voľbe.

            4. Ak zvolený zástupca nepedagogických zamestnancov MŠ  prestane byť zamestnancom školy, členom rady školy sa stáva kandidát, ktorý vo voľbách získal druhý najvyšší počet hlasov.

             

             

            Časť V.

            Voľby zástupcov rodičov ZŠ a MŠ 

            Voľby zástupcov rodičov zabezpečí riaditeľ v spolupráci s volebnou komisiou.

            1. Všetci zákonní zástupcovia žiakov sú informovaní o konaní volieb do RŠ oznamom na verejne prístupnom mieste v škole, na webovej stránke školy. 

            2. Volebná komisia  zostaví kandidátku, pripraví prezenčné listiny voličov, vyhotoví volebný lístok, ktorý bude okrem všeobecných údajov a identifikačných znakov obsahovať očíslovaný zoznam navrhnutých kandidátov . Ďalej skontroluje pripravenosť volieb a hlasovacej urny a zabezpečí transparentný priebeh volieb.

            3) Volebný lístok obsahuje očíslovaný zoznam všetkých kandidátov.

            4. Každý volič môže na volebnom lístku vyznačiť zakrúžkovaním poradových čísel najviac jedného kandidáta za rodičov žiakov MŠ  a najviac 3  za rodičov ZŠ uvedených na volebnom lístku. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný.

            5. Volebný lístok upravený podľa vlastnej vôle vhodí oprávnený volič osobne do urny umiestnenej v hlasovacej miestnosti. V prípade, že VK rozhodne povoliť voľby hlasovaním v triede, vyplnený hlasovací lístok vhodí do volebnej urny zástupca rodičov triedy

            6. Oprávnení voliči z radov rodičov si môžu uplatniť len jeden hlas bez rozdielu na počet detí v MŠ., a  ZŠ

            7. Členom RŠ za rodičov žiakov MŠ  sa stáva prvý kandidát podľa počtu získaných hlasov. , a prví 3 kandidáti v ZŠ. V prípade rovnakého počtu hlasov prvého, druhého a ďalších kandidátov v poradí o zvolení za člena RŠ za rodičov  rozhodne žrebovaním predseda VK za prítomnosti členov VK a riaditeľa školy.

            8. Ak dieťa zvoleného zástupcu rodičov prestane byť žiakom MŠ a  ZŠ  členom rady školy sa stáva ďalší zvolený zástupca rodičov, ktorý vo voľbách získal najvyšší počet hlasov.

             

            Časť VI.

            Ustanovujúca schôdza rady školy

             

            1) Rada školy sa ustanovuje na svojom ustanovujúcom zasadnutí, ktoré zvolá riaditeľ školy najneskôr deň po skončení funkčného obdobia rady školy.

            2) Na ustanovujúcom zasadnutí rady školy si členovia spomedzi seba tajnou voľbou volia predsedu. Predseda je zvolený, ak získa nadpolovičnú väčšinu hlasov z počtu všetkých členov rady školy.

            3) Rada školy je zriadená dňom podpísania zápisnice z ustanovujúceho zasadnutia rady školy zriaďovateľom

            4) Z ustanovujúceho zasadnutia rady školy sa vyhotoví zápisnica s prílohami v dvoch vyhotoveniach, ktorú novozvolený predseda rady školy doručí zriaďovateľovi do troch dní od skončenia ustanovujúceho zasadnutia rady školy

            5) Zápisnica obsahuje:

            a) stručný opis priebehu a výsledky volieb pedagogických zamestnancov školy,

            b) stručný opis priebehu a výsledky volieb nepedagogických zamestnancov školy,

            c) stručný opis priebehu a výsledky volieb rodičov žiakov školy,

            d) delegačné listiny delegátov zástupcov zriaďovateľa,

            e) mená a priezviská členov rady školy.

            6) Prílohy k zápisnici z ustanovujúceho zasadnutia rady školy:

            a) zápisnica z volieb pedagogických zamestnancov školy s prezenčnou listinou a hlasovacími lístkami,

            b) zápisnica z volieb nepedagogických zamestnancov školy s prezenčnou listinou a hlasovacími lístkami,

            c) zápisnica z volieb rodičov žiakov školy s prezenčnou listinou a hlasovacími lístkami,

            d) delegačné listiny zástupcov zriaďovateľa,

            e) prezenčná listina z ustanovujúceho zasadnutia a hlasovacie lístky z voľby predsedu rady školy.

             

            7) Zápisnicu podpisuje:

            - riaditeľ školy,

            -novozvolený predseda rady školy,

            -zriaďovateľ.

            8) Všetky tieto dokumenty budú po podpise zápisnice z ustanovujúceho zasadnutia rady školy zriaďovateľom vrátené do rúk riaditeľa školy, ktorá dokumenty postúpi predsedovi rady školy.

            9) Predseda rady školy po potvrdení zriadenia rady školy zriaďovateľom zvolá zasadnutie rady školy, ktoré sa bude zaoberať štatútom rady školy.

             

             

            Časť VII.

            Záverečné ustanovenia

            1) Zápisnice z volieb vyhotovené volebnou komisiou spolu s prílohou (prezenčnými listinami) a hlasovacími lístkami budú archivované v  archíve obce po celé funkčné obdobie rady školy.

            2) V prípade, ak niektorý z volených členov rady školy prestane spĺňať podmienky pre členstvo v rade školy, nastupuje do rady školy ďalší volený člen v poradí určenom vo voľbách v jednotlivých úsekoch.

             

             

             

             

             

             

          • Okresné kolo Slávik Slovenska 

          • 2.5.2024  sa Centrom voľného času ozýval spev ľudových piesní. Na okresnom kole Slávika Slovenska 2024 súťažilo v troch kategóriách 22 talentovaných spevákov. Podľa slov poroty, ktorá mala rozhodovanie o víťazoch veľmi ťažké, boli prezentácie súťažiacich v speve na vysokej úrovni. Po dlhom, náročnom rozhodovaní porota v zložení PaedDr. Ján Sivuľka, Bc. Marcela Petriľáková a MUDr. Mariana Ondrejová prisúdila prvenstvá Martine Reľovskej zo ZUŠ Jána Melkoviča. 2. miesto si vyspievala Lujza Jozefíková z 2.A . Našu školu reprezentovali aj ďalší speváci: Marcela Zamišková( 4.A), Ľudmila Barnovská(4. A) a Erik Zamiška (1.A). Víťazom blahoželáme a všetkým ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy v okresnom kole. 

          • Medzi najúspešnejšími talentmi v okrese opäť naši žiaci

          • Dňa 25.4.2024 sa konala okresná súťaž Talent najmenších 2024. 

            Žiaci našej školy opäť svojimi vystúpeniami ukázali, že patria medzi najtalentovanejšie deti v okrese. 

            v 1. kategórii - prednes získala žiačka 1. ročníka - 1. miesto - Barborka Grichová, 

            v 2. kategórii - prednes získala žiačka 2. ročníka - 3. miesto- Lujza Jozefíková

                                    spev získala žiačka 2. ročníka        3. miesto- Juditka Dziaková. 

            Aj ostatní súťažiaci Erik Zamiška -1. ročník, Paľko Kuzár predviedli skvelé výkony. Všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy a víťazom Blahoželáme. 

          • Svetový deň knihy a autorských práv

          • Dňa 23.apríla si celý svet pripomenul Svetový deň knihy a autorských práv. Tento deň sme využili hlavne na to , aby sme k čítaniu dostali a povzbudzovali našu najmladšiu generáciu. Hlavnou ideou tohto dňa bolo pripomenúť verejnosti dôležitosť čítania knih ako nástroj vzdelávania .

            V našej materskej škole však neostalo len pri slovách a deti si priniesli z domu svoju obľúbenú knihu , ktorú svojím kamarátom ukázali a medzi sebou požičali.

          • V 21. ročníku celoslovenskej súťaže Milk Agro naša MŠ opäť 1.miesto

          • Materská škola v konkurenčnom boji opäť zvíťazila. 21. ročnik súťaže Milk Agro priniesol do materskej školy v Kolačkove opať VÝHRU. Už 7.rok po sebe obhajujeme ocenené umiestnenie v rebríčku . Konkurencia bola silná, no aj napriek tomu naša materská škola zvíťazila a v celoslovenskej súťaži získala v kategórií E - výtvor z odpadového materiálu 1. MIESTO . to výhru by sme nedosiahli bez rodičov, ktorí nakupovali výrobky značky Milk Agro a obaly z výrobkov separovali, bez kolektívu kreatívnych zamestnancov materskej školy, ktorí nestáli len pri zrode myšlienky , ale celý výtvor niekoľko mesiacov zhotovovali.Chýbajúce elementy -viečka z vybraných druhov jogurtov nám pomohla zabezpečiť aj naša školská jedáleň. Opätovná výhra v tejto súťaži nás veľmi potešila a zároveň usvedčila v tom , že aj malá dedinská škola - dokáže s podporou rodičov a zamestnancov VEĽKÉ VECI. Jedno staré Normandské príslovie hovorí: “ Ak uspejete iba raz, môže to byť NÁHODA .Pokiaľ uspejete dvakrát, môže to byť ŠŤASTIE .Pokiaľ uspejete trikrát, tak vďaka usilovnosti a pracovitosti.

          • Talent najmenších 2024

          • Dňa 15.04.2024 sa v našej škole konala súťaž Talent najmenších. Táto súťaž je určená žiakom 1. a 2. ročníka. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách - spev a prednes, ktoré sa ďalej členili na podkategóriu 1. ročníka a 2. ročníka. Všetci zúčastnení boli výborní, ukázali svoj talent.

            Prednes 1.ročník: 1. Barborka Grichová

                                         2.Vivien Sekeráková

                                          3. Dominik  Dziak

            Prednes 2.ročník 1. Lujza Jozefíková - Pavol Kuzár

                                        2. Paula Zamišková

            Spev 1.ročník 1. Erik Zamiška- Barborka Grichová

                                    2. Ivanka Dziaková

                                   3. Nelka Duláková

            Spev 2.ročník 1. Lujza Jozefíková- Juditka Dziaková

                                    2. Eliška Chlebáková

                                   3. Paula Zamišková

            Víťazom blahoželáme a tešíme sa na ich vystúpenia v okresnom kole.

          • Matematický klokan -medzinárodná matematická súťaž- výsledky

          • Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži. Organizátorom súťaže v Slovenskej republike je Talentída, n. o. m. V tomto školskom roku sa najviac darilo týmto žiakom:

            1.A
            Vivien Sekeráková: 50 bodov z max.60; 83,33%
            Dominik Dziak: 45 bodov z max. 60; 75%
            Barbora Grichová: 41 bodov z max. 60; 68,33%
            Ivana Dziaková: 41 bodov z max. 60; 68,33%
            Andrej Kuzár: 41 bodov z max. 60; 68,33%

            2.A

            Pavol Kuzár: 63 bodov z max.90; 70%
            Damián Dziak: 54 bodov z max. 90; 60%

            3.A
            Jakub Dulák: 60 bodov z max. 90; 66,67%

            4.A
            Richard Blažovský: 76 bodov z max. 90 ; 84,44%

            Blahoželáme!

          • Zápis do materskej školy

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou v  Kolačkove oznamuje , že zápis detí do materskej školy na školský rok 2024/2025 sa uskutoční

            v dňoch 2.5.2024- 3.5.2024 v čase od 10:00 do 13:00 hod.

            Tlačivo-žiadosť o prijatie nájdete na stránke školy  v sekcii  -elektronická prihláška  alebo  v papierovej-printovej  podobe v materskej škole.  

            • V prípade, ak podávate elektronickú žiadosť o prijatie dieťaťa do MŠ ( je potrebné tak urobiť najneskôr deň pred zápisom)  prinesiete na zápis  iba potvrdenie od lekára o zdravotnej spôsobilosti , ktoré nájdete  v prílohe. / elektronickú prihlášku nie je potrebné tlačiť/.
            • Ak využije možnosť papierovej teda printovej podoby žiadosti , do MŠ na zápis prinášate papierovú prihlášku aj s  potvrdením od lekára o zdravotnej spôsobilosti .

            Na zápis do MŠ je potrebné priniesť si OP a  rodný list dieťaťa pre overenie osobných údajov nahliadnutím .

             Podmienky prijímania detí na školský rok 2024/2025:

            Podľa § 59 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) sa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole prednostne prijímajú:

            • Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť a pokračuje v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole,
            • deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné t.j. deti , ktoré dovŕšia 5 rokov do 31.augusta príslušného kalendárneho roka  a následne ,
            • deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t. j. deti ktoré dovŕšia 4 roky do 31. augusta príslušného kalendárneho roka,
            • deti vo veku od troch rokov.

            Pri zvýšenom záujme rodičov o prijatie dieťaťa do MŠ sa prednostne príjmu deti :

            • Prednostne sa do MŠ prijímajú deti , pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné,
            • deti ,ktoré majú právo na prijatie do materskej školy ,
            • dieťa , ktoré je posledné v rodine
            • dieťa, ktorého súrodenec navštevuje ZŠ s MŠ Kolačkov
            • detí podľa veku
            • vo výnimočných prípadoch, ak bude voľná kapacita MŠ, dieťa, ktoré dosiahlo vek dvoch rokov ak má osvojené základné hygienické a samoobslužné návyky.

            Usmernenie k zápisu:

            Milí rodičia, žiadosť o prijatie dieťaťa do materskej školy musí byť podpísaná oboma zákonnými zástupcami,  rodičmi (matka a otec).

            Podpis oboch rodičov sa nevyžaduje ak:

            • ak jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností, ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená je možné túto skutočnosť preukázať neoverenou kópiou rozhodnutia súdu
            •  ak jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať žiadosť a rozhodnutie, túto skutočnosť je možné preukázať potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, kt. nie je schopný sa podpísať
            •  ak vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa je možné túto skutočnosť preukázať Čestným vyhlásením - Príloha č. 1
            • zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy - Príloha č. 2.
          • Deti MŠ v knižnici

          • Knižnica je miesto , kde to “ žije “ knihami. A práve knihy nás budú sprevádzať celý život. Pozitívny vzťah k ním , sme sa rozhodli budovať po pozitívnych ohlasoch od detí ,opakovanou návštevou mestskej knižnice . Knižnica už dávno nieje miestom kde vás za rozprávanie budú okrikovať. Dnešne knižnice majú pre deti pripravený bohatý program , ktorý sprevádzal aj podujatie s názvom : Cesta domov. Príbeh o tučniakovi z Antarktídy v podaní uja knihovníka bol nenahraditeľným sprostredkovaním toho čo si ešte naši školkári sami prečitať nevedia. Príbehy ukryté v knihách otvárajú dvere do detskej fantázie úžasným spôsobom. Na rozdiel od sfilmovanych či animovaných príbehov , kde je všetko už vizuálne dané pri knihách si každé dieťa môže vytvárať vlastné predstavy. Práve predstavivosť tvorí základ vývoja kognitívnych schopností dieťaťa.

          • Matematické talenty našej školy opäť na stupni víťazov

          • Žiaci našej školy opäť ukázali, že riešenie matematických úloh majú  radi, vedia požiť svoje vedomosti, zručnosti, matematické kompetencie a súťaživosť , ktoré sú podporované našimi pedagógmi. V tomto školskom roku sme zase získali 1. miesto - Aleš Henisch (4.A) v kategórii P4 , 24 bodov , pod vedením PaedDr. Veroniky Onuferovej, Phd.  Medzi najlepších tretiakov v okrese patrí aj úspešný riešiteľ Šimon Dziak (3.A) 20 bodov - pedagóg - Mgr. G. Vilčeková. Všetkým súťažiacim z našej školy, okrem víťazov a j : Eliaš Dziak. Kristínka Reľovská, Riško Blažovský, Ľudmila Barnovská ďakujeme  za  reprezentáciu školy a B L A H O Ž E LÁ M E!!!

          • Riaditeľské voľno 10.4.2024

          •  

            Dňa 10. apríla 2024 (streda)

            riaditeľka  školy udeľuje žiakom  základnej školy voľno

            v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z.

            V tento deň sa nevyučuje a nebude v prevádzke školský klub detí.

             

            Materská škola  bude v prevádzke.

             

            Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín od 11. 04. 2024.

          • Besedy

          • V mesiaci marec žiaci 1. ale aj 2. stupňa absolvovali za účasti sociálneho pedagóga prednášky na tému
            Týranie a zneužívanie detí – syndróm CAN a Civilizačné ochorenia a ich prevencia. Vysvetlili sme si, čo
            sa považuje za neadekvátne zaobchádzanie s deťmi, aké formy týrania poznáme, ktoré sú
            charakteristické znaky týraného dieťaťa. Deti sa dozvedeli čo si môžu všímať u dieťaťa, ktoré je týrané
            alebo zneužívané, a čo môžu pre svojho kamaráta v takomto prípade urobiť, poprípade na koho sa
            obrátiť aby mu pomohli.
            Civilizačné ochorenia sú skupinou ochorení, ktoré sú vo výraznej miere ovplyvňované spôsobom
            života. S deťmi sme si povedali, ktoré choroby medzi ne patria. Čo ich najčastejšie zapríčiňuje a čo
            môžeme urobiť pre to, aby sme sa im vyhli.

          • Oznam pre rodičov MŠ

          • V zmysle rozhodnutia zriaďovateľa Kolačkov  bude prevádzka materskej školy v termíne veľkonočných prázdnin, t.j. od 28. marca /štvrtok/  do 02. apríla /utorok/, P R E R U Š E N Á. Materská škola bude v riadnom režime od 03.apríla 2024 /streda/.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024-okresné kolo

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024

            I. kategória okresného kola súťaže je úspešne za nami. V rámci poézie a prózy sa prihlásilo 38 detí

            z celého okresu, 21 v poézii a 17 v próze, ktoré zabojovali o postup na krajské kolo súťaže.

            Recitátorov hodnotila porota v zložení:

            POÉZIA: PhDr. Lýdia Hricíková (predsedníčka poroty),

            Mgr. Veronika Pacoltová, Mgr. Lucia Čandíková Paraličová.

            PRÓZA: PaedDr. Štefan Šimko (predseda poroty),

            PaedDr. Eva Kollárová, Mgr. Ivana Murdzová.

            Výsledková listina:

            I. kategória POÉZIA:

            1. miesto - Nikolas Vislocký – ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda, Stará Ľubovňa

            2. miesto – Nelly Šimová – ZŠ, Komenského 6, Stará Ľubovňa

            2. miesto – Samuel Zavadský - ZŠ s MŠ Nižné Ružbachy

            3. miesto – Lenka Hlinková – ZŠ s MŠ Jarabina

            3. miesto – Petra Kovalčíková – ZŠ s MŠ Plavnica.

            výborný prednes: Aleš Henisch – ZŠ s MŠ Kolačkov; Beáta Majkutová – ZUŠ J. Melkoviča, Stará Ľubovňa; Nela Rybovičová – ZŠ s MŠ Jakubany.

            I. kategória PRÓZA:

            1. miesto - Zuzana Krasnická – ZŠ s MŠ Nižné Ružbachy

            2. miesto – Michal Chmeliar – ZŠ s MŠ Plavnica

            3. miesto – Liliana Lizáková – ZŠ s MŠ Čirč

            3. miesto – Eva Rychnavská – ZŠ, Komenského 6, Stará Ľubovňa.

            Výborný prednes: Bibiana Bulková – ZŠ, Za vodou 14, Stará Ľubovňa; Patrik Jaržembovský – ZŠ

            s MŠ Nová Ľubovňa; Olívia Šprochová – ZŠ, Levočská 6, Stará Ľubovňa.

            Žiakom, víťazom školského kola Šimonovi Dziakovi (3.A) a Alešovi Henischovi(4.A) ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a blahoželáme . 

          • Predškoláci sa učili spolu so žiakmi v škole

          • Dňa 21.3.2024 sa naši” kolačkovskí predškoláci” zúčastnili otvorených hodín v 1. a v 3.ročníku ZŠ . V 3 . ročníku im pani riaditeľka školy Mgr.G. Vilčekova ukázala ako zaujímavo a zároveň zábavne sa učia matematiku deti v základnej škole. Deti boli zapojené do hry a ani si neuvedomili , že sa učia. V škole sa budúcim prváčikom veľmi páčilo najviac však nakupovanie -kde pracovali s peniazmi , ale aj úlohy na kolese šťastia. Po tejto zábavnej matematike si deti priam “vyprosili “návštevu ďalšej otvorenej hodiny a tentokrát v 1.ročniku . Na hodine angličtiny u p. uč.Mgr. Ondrejičkovej sa deti z materskej školy nenechali zahanbiť a pri aktivitách na tému: Family pracovali na interaktívnej tabuli ako “ veľkí prváci”. Pesničku o prstoch motivovanú témou Family si pospevovali ešte celé dopoludnie. V základnej škole sa deťom veľmi páčilo a veríme, že aj vďaka tejto spoločnej aktivite pôjdu deti k zápisu do prvej triedy s ľahkosťou a radosťou. Zároveň ďakujeme pedagógom základnej školy za prijatie a milé stretnutie.

          • Global Money Week

          • V týždni od 18.3.-24.3.2024 sa žiaci našej školy učia zvyšovať svoju finančnú gramotnosť pod názvom Moja budúcnosť, postupne sa budú učiť využívať poznatky, zručnosti a skúsenosti o celoživotnom  finančnom  zabezpečení  seba a svojej  domácnosti .  Poznávajú videá z oblasti 5 peňazí v jednotlivých moduloch v škole aj doma, Zamýšľajú sa nad vlastnými snami a vymýšľajú aká bude Moja budúca práca snov, a pod.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Kolačkov, riaditeľka: Mgr.Gabriela Vilčeková
      • 0524363111, 0911354814
      • Základná škola s materskou školou Kolačkov, Kolačkov 31 065 11 Kolačkov Slovakia
      • 37876198
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje