• i Bobor -kategória Drobec

          • Čo je i Bobor ?

            V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. V školskom roku 2019/2020 sa konala súťaž v 54 krajinách a zapojilo sa do nej 2 977 217 žiakov.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Hoci v každej zúčastnenej krajine prebieha súťaž trochu inak, organizátori zo všetkých krajín sa raz ročne stretnú aby vytvorili spoločnú databázu úloh pre ďalší ročník súťaže. V roku 2020 sa stretnutie konalo virtuálne.

            Súťažné kategórie

            • Drobci: 2.-3. ročník ZŠ,
            • Bobríci: 4.-5. ročník ZŠ,
            • Na zodpovedanie 9 otázok v kategórii Drobci resp. 12 otázok v kategórii Bobríci má súťažiaci 30 minút
            • Úspešní riešitelia sú všetci súťažiaci, ktorí dosiahli aspoň polovicu "kladných bodov". Teda úspešný riešiteľ musí v kategórii Drobec dosiahnuť aspoň 45 bodov a v kategórii Bobrík aspoň 60 bodov.

            Dňa 8.11.2022 sa konalo súťažné podujatie aj v našej škole v 2. a 3. ročníku, úspešným  riešiteľom sa stal  Aleš Henisch - 3.A-  získal 60 z 72 bodov. Blahoželáme.

          • Deň materských škôl

          •  Z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP) vznikla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku. Tento významný deň, nie len pre materské školy, ale aj pre náš štát sa bude organizovať každoročne 4. novembra. Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829. V tento deň vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Práve grófka vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: „Tieto malé deti  sa tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa hrali.″

            Aj v našej materskej škole sme dňa 4.11 .2022 oslavili Deň materskych škôl na Slovensku. V tento výnimočny deň naše deti oslavovali svoj deň rôznymi športovými aktivitami , naučili sa hymnu materskych škôl a na záver tohto krásneho dňa si zatancovali na party Uja Ľuba.Hymna materských škôl sa všetkým páčila:  Naša škola má svoj deň, dnes spievame iba preň. Tancuj, spievaj, uč sa, hraj sa, tento deň sláv, zabávaj sa. Deti kričia: „veď to bol super Deň materských škôl!“ Kamarátov zavolaj, za ruky sa pochytaj. Zaspievajme: „ola, ola, nech žije materská škola!“ Deti kričia: „veď to bol super Deň materských škôl!“.

          • Oznam

          • Na základe všeobecného záväzného nariadenia  Obce Kolačkov schváleného Obecným zastupiteľstvom Obce Kolačkov dňa 13.10.2022 č. 3/2022 sa určuje výška príspevku na stravovanie :

            Stravník MŠ - 2,04 eur

            Stravník ZŠ- 1.stupeň- 1,51eur

            Stravník ZŠ -2.stupeň- 1,60 eur

            Dospelý stravník- 3,50

            zamestnanci  1,37 eur

          • Babka a dedko 2022

          • Jeseň, toto krásne tajomné, farebné ročné obdobie,
            častokrát zrána potiahnuté hmlou, pripomína  zrelého človeka, so
            spomienkami a životnými skúsenosťami ako pestrofarebné jesenné lístie. Pohľad späť je niekedy hmlistý...
            No to, čo z ľudských životov Boh vykresal ku sklonku života, je
            neporovnateľne vzácnejšie majstrovské dielo, ako to, kým boli
            pred tým. Hovorí sa, že práve vďaka každému jednému krôčiku,
            ktorým sa posúvame vpred, my, vykresané a obrusované
            umelecké diela – ľudia – môžeme obohatiť ostatných, podávať
            skúsenosti a múdrosti ďalej.  Babka a dedko sú pre naše deti a žiakov milujúce bytosti, ktoré im poskytujú  nekonečný počet zážitkov, nesmierne množstvo skúseností, vzor  pokory ,  rozvahu , nadhľad a plnohodnotne prežitý život.

            Dieťa vraví:

            Bože, ďakujem Ti za tie dva páry očí, z ktorých si urobil súčasť môjho života.
            Ďakujem za každý ich pohľad, ktorý ma jemne hladí a láskavo tíši.
            Ďakujem za ich úsmev, ktorým rozjasňujú moje dni.
            Ďakujem za ich povzbudivé objatia, ktoré sú mi oporou.
            Ďakujem za ich dobrotivú pomoc a ich modlitby.
            Ďakujem za ich srdcia, z ktorých sála láska.
            Ďakujem za tie dva nevyschýnajúce pramene pokory.
            Bože, ďakujem Ti za babku a ďakujem Ti za dedka.

          • Divadielko Malí huncúti

          • Aj divadlo je dôležité pre rozvoj detí.

             

             

            Divadlo má svoje čaro, ktoré priťahuje nielen dospelých, ale aj mladých nadšencov, ktorí sa prostredníctvom dramatickej výchovy učia rôzne formy prejavu. Pokiaľ ide o deti a ich kognitívne učenie a rozvoj, divadelná a dramatická výchova má množstvo výhod pre rast detí. Divadlo je kľúčom k celkovému vývoju každého dieťaťa. Robí z neho tímového hráča a zlepšuje jeho výrečnosť a výrazy. Návšteva divadelných predstavení môže prispieť k posilneniu sociálnych väzieb a môže hrať užitočnú úlohu pri pomáhaní deťom rozvíjať emočnú inteligenciu.

            V materskej škole  sa 20.10. konalo divadielko Malí huncúti. Vystupovali tam dve postavy Alex a Katka. Učili deti čo robiť ako prvé, keď ráno vstaneme ( umývame rúčky, tvár, zúbky). Spievali pesničku o čistote, ktorá nás sprevádza počas celého života. A v reálnom svete   postavy z divadla učili používať aj čarovné  slovíčka- ďakujem, prosím si, prepáč mi…slušnosť je pekne sa pozdraviť a prihovoriť sa každému človeku, bez toho ,či ho poznáme alebo nie. Divadielko  ukončili  pesničkou, kde deti tancovali a mali tlieskať, keď počuli čarovné  slovíčka. Deťom sa divadielko páčilo. Naučili sa ako sa v divadle správa aj, čo všetko zábavné aj poučné ponúka.

          • Výchovný koncert Slovensko spieva

          • Po  dvojročnej prestávke mohli žiaci našej školy opäť zažiť atmosféru živého koncertu v poučnom programe s regionálnou tematikou Slovensko spieva.  Milou a nenásilnou formou  sa oboznámili so slovenskými mestami, v ktorých sa konajú festivaly ľudovej hudby, folklórne slávnosti. Deti zažili výborný koncert  a ukázali, že spev je pre nich dôležitý tak ako aj dobrá nálada. Dokonca predviedli  ako vedia koncertovať svojím vystúpením. 

          • Deň úcty k starším

          • 25.10.2022 o 16.00 hodine  v budove školy , deti a žiaci našej školy povedia svojim starým rodičom ako ich ľúbia. Tešia sa na Vás so svojimi pesničkami, básničkami, tančekmi a milým úsmevom.

          • Plody jesene

          • Jeseň prišla,

            farbí nám svet,

            to je krása, Janko, Jožko, Maťko, Lenka pozerá sa.

            Listy nám padajú,

            šarkany zas lietajú,

            tešíme sa.

             

            Príroda je umelkyňa,

            každý z nás vie,

            na červeno, žlto, hnedo maľovať vie.

            Prefarbí nám celý kraj, šikovná je veru vraj,

            Pani Jeseň.

            Jeseň patrí medzi zaujímavé ročné obdobia. Príroda zmení svoje farby  do pestrých odtieňov. Deťom sa začínajú povinnosti v škôlke a v škole. Ale určite sa nekončí čas hier a spoznávania. Práve naopak. Jeseň ponúka príležitosť rozšíriť si vedomosti a využiť zmeny v  prírode na mnohé zaujímavé hry a aktivity.

             

            Žiaci našej školy ukázali svoju šikovnosť, fantáziu a tvorivosť pri tvorbe výtvarných prác Plody jesene. Zástupcovia jednotlivých tried  prezentovali svoje výrobky a popisovali spôsob tvorby a použitú výtvarnú techniku.

          • Viem, čo zjem

          • Od septembra   je v našej základnej a materskej škole realizovaný projekt Zdravotnícky pracovník v škole. Zdravotná sestra realizuje skríning s cieľom včasnej identifikácie zdravotných problémov u detí a žiakov a uskutočňuje aj preventívne programy a poradenské aktivity v oblasti podpory zdravého životného štýlu a prevencie ochorení. Žiaci našej školy sa oboznámili so správnou životosprávou, spôsobom konzumácie potravín a prevenciou pred ochoreniami formou projektu Viem, čo zjem.

          • 26.9.2022- Európsky deň jazykov

          •  Viete, že?

            . Na svete existuje 6000 až 7000 jazykov, ktorých súčasťou je 225 pôvodných európskych jazykov

            Najväčším počtom jazykov sa hovorí v Ázii a v Afrike

            Najmenej polovica svetovej populácie je bilingválnaalebo plurilingválna, t.j.ľudia rozprávajú alebo aspoň rozumejú rozprávaniu v dvoch alebo viacerých jazykoch

            Znalosť dvoch jazykov uľahčuje učenie sa ďalších jazykov, zlepšuje a zdokonaľuje proces myslenia.

            Žiaci našej školy sa zapojili vedomostnými kvízmi, súťažami a hravými aktivitami v anglickom jazyku  do podujatia Európsky deň jazykov.

          • Deti v materskej škole poznávajú folklór a ľudové tradície

          • Vyšívané kroje plné farieb a dekorácií v ľuďoch už od nepamäti vzbudzujú zvedavosť.Každý kraj na Slovensku bol typický svojím krojom. Boli späté hlavne s pôvodom obyvateľstva. Napríklad tatranské kroje poznačili rôzne národy – či už to boli Nemci, Gorali, alebo Rusíni. Okrem krajov sa mierne líšili aj v rámci jednej obce. Chlapci a chlapi nosili klobúky. Klobúky sú zvyčajne vyrobené z plsti. Majú širokú sklopenú strechu, zdobené sú červenou lemovkou s malými morskými mušličkami. Tieto záhadné mušličky sa na klobúky dávajú už storočia. Je to ešte z čias, keď za tieto mušličky Gorali predávali plátno Arabom. Gorali sa ich však báli mať schované doma, preto si ich začali prišívať na klobúk.

            Okrem mušlí však Gorali na klobúkoch nosili aj tenké retiazky či ozdoby z páperia, no nesmelo im chýbať ani pero z orla. To, že orol predstavuje symbol slobody, mnohí z nás tušia. A Gorali v tých časoch najviac zo všetkého túžili hlavne po slobode. Nosenie pera z orla pokladali za symbol slobody, ktorú im pierko neustále pripomínalo.

            V minulosti sa hovorilo, že čím je kroj bohatší na výzdobu, tým je bohatší aj kraj, z ktorého pochádza.

            Pomocou krojov sa rozlišovali aj ľudia.Vyjadrovali tak napríklad to, či sú slobodní alebo už majú deti. U žien sa odlišovali aj jej prvým pôrodom dieťaťa. Keď bola žena slobodná, muž ju vedel rozoznať podľa stužky vo vlasoch. Vydaté ženy nosili vo vlasoch tzv. grguľu, čo bola zohnutá ihlica, ktorá sa prikrývala čepcom.Podľa kroja sa však vedel určiť aj vek človeka. Vekovo starší a ovdovení ľudia ich nosili v tmavých farbách.

          • Deň úcty k domovu

          • Domov to je tvoja otčina,kde sa celý tvoj život začína.

            Domov je miesto, kde ťa má každý rád.

            Domov je láska bez výhrad.

            Domov sú silné ruky otca a láskavý úsmev mamky.

            Domov je starostlivosť dedka a piesne našej babky.

            Domov sú hviezdy za mesačnej noci,keď nie som doma mám zvláštny pocit.

            Domov je poklad, ktorý si stráž.

            Domov je láska, ktorú si váž.

            Domov je najkrajšia vec na svete.

            Domov ti nikto nevymaže z pamäte.

            Svoj vzťah k domovu, kultúre, tradíciám a folklóru ukázali aj naše deti z materskej škoy a žiaci zo základnej školy, keď vystúpili so svojim kultúrnym programom  na 18.ročníku Dňa úcty k domovu.

          • PROJEKT LETNÁ ŠKOLA

          • Super, v našej Základnej škole s materskou školou Kolačkov sa bude konať Letná škola 2022 v mesiaci august. Náš projekt bol úspešný. Tešíme sa a chystáme pre žiakov zaujímavých 10 dní Letnej školy.

          • Letné prázdniny

          • Milí žiaci, prajeme Vám pekné prázdniny, veľa slniečka, oddychu

            a krásnych zážitkov. Dovidenia v septembri!

          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • Stojíme tu v tejto chvíli,

            aby sme sa rozlúčili.

            Aby sme vám povedali,

            ako sme vás radi mali.

            Začali sme chodiť - do tej našej školy

            keď sme ešte malí prváčkovia boli!

            Ako rôčky ubiehali,

            štvrtáci sa z nás už stali.

            Trochu sme už podrástli!

             

            Aj krídelká nám narástli.

            Ale jedno dobre vieme,

            povedať vám TOTO chceme!

            Ku všetkému, čo nám treba

            dali ste nám kúsok seba

            v písmenkách, či abecede,

            v každej jednej školskej vede!

             

            Hoc z tejto školy odídeme,

            spomienky si ponesieme!

            To vám teraz sľúbime,

            vždy sa radi vrátime.

            Prajeme vám dobrých žiakov,

            od prvákov po štvrtákov,

            zdravie, šťastie, trpezlivosť,

            to každému treba vždy dosť!

            Dovidenia milá škola, zajtrajšok nás nový volá!

            Nuž majte sa tu dobre všetci – učitelia, spolužiaci!

          • Oznam

          • Riaditeľka  Základnej školy  s materskou školou Kolačkov 31, v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov  oznamuje rodičom a žiakom udelenie  riaditeľského voľna žiakom školy na deň 30.6.2022 z prevádzkových  dôvodov.

             

          • Rozlúčka s predškolákmi

          • Čas neúprosne letí vpred a nastal opäť koniec školského roka a čas rozlúčky s predškolákmi, ktorí opustia MŠ a v septembri nastúpia do prvého ročníka ZŠ. Po úvodnom príhovore pani zístupkyne , ktorá sa v mene celého kolektívu MŠ rozlúčila a popriala predškolákom veľa úspechov v ZŠ sa odovzdávali deťom pamätné listy  a darčeky na pamiatku a spomienku na MŠ. Naši  predškoláci sa rozlúčili so svojimi kamarátmi pekným rozlúčkovým programom.  Po úvodnej časti nechýbalo ani sladké občerstvenie vo forme chutných koláčikov, ktoré napiekli mamičky predškolákov. Naši už budúci žiaci zažili nezabudnuteľné popoludnie, ktorým sa pre ne končí čas " iba hrania" a začína čas učenia a zodpovedosti za svoje dosiahnuté vedomosti a zručnosti. 

          • Dlaň dokorán

          • V tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do  výzvy Dlaň dokorán, kde do nakreslených dlaní  vpisovali dobré skutky, ktoré vykonali. Spoločne sme vytvorili 36 metrov dobra.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Kolačkov, riaditeľka: Mgr.Gabriela Vilčeková
      • 0524363111, 0911354814
      • Základná škola s materskou školou Kolačkov, Kolačkov 31 065 11 Kolačkov Slovakia
      • 37876198
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje