• PROJEKT: Triedim , triediš, triedime

          • Deti materskej školy sa zapojili do Projektu Slovenskej agentúry životného prostredia : Triedim, Triediš, Triedime“. Poznávajú : Zásady triedenia odpadu:

             

            1. SKLO -

            Patria sem:  - neznečistené sklenené fľaše z nápojov, sklenené obaly, poháre, črepy, tabuľové sklo bez drôtenej výplne...

             

            2. PLASTY -

            Patria sem: - plastové fľaše z nápojoj, drogérie a kozmetiky (PET, HDPE, PP), fólie číre a farebné (PE-LDPE, HDPE), čisté - opláchnuté plastové obaly z potravín "tégliky", polystyrén (PS, EPS), egelitové tašky a vrecká...

             

            3. PAPIER -

            Patria sem: - noviny a časopisy, reklamné letáky, zošity, papierové vrecká, kartóny, obálky, plagáty, papierová lepenka, papier - krepový, baliaci, kancelársky, katalógy...

             

            4. ZMESOVÝ KOMUNÁLNY ODPAD 

            Patrí sem: - neseparovateľný a znečistený komunálny odpad

             

            5. BIOODPAD - biologicky rozložiteľný komunálny odpad

            Patrí sem: - zelený odpad zo záhrad a parkov, zvyšky ovocia a zeleniny, tráva, lístie, konáre, orezy zo stromov a kríkov, vetvičky, burina, slama, seno, piliny, hobliny, kvety...

             

            6. KOVY -

            Patria sem: - plechovky z nápojov, konzervy, kovové vrchnáky z fliaš a pohárov, klince, sponky, kľúče...

             

            7. VIACVRSTVOVÉ KOMBINOVANÉ MATERIÁLY NA BÁZE LEPENKY - určené pre tetrapaky

            Patria sem: - škatule (krabice) od mlieka, džúsov, nápojov...

             Veríme, že detičky sa naučia pomocou tohto projektu chrániť našu prírodu.

          • Hry na snehu

          • Pre malých nezbedníkov je zima mimoriadne príťažlivá. Neodradí ich ani chladné, sychravé počasie, či šmykľavé chodníky. Deti sa vedia na snehu poriadne vyšantiť.Tohtoročná zima nám nadelila dostatok snehu, a preto deti našej školy využili  tento dar prírody na čo najčastejší pobyt  vonku.  Deti stavali snehuliakov,sánkovali sa, korčuľovali, zabávali sa so snehom ,  ba dokonca zvládli aj  náročný výstup  na  Kalváriu.

          • Spolu múdrejší 3

          • Na základe výzvy z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR sme sa zapojili do projektu „Spolu múdrejší 3“.  Do projektu sa zapojilo 15 pedagogických zamestnancov a 76 žiakov školy . Doučovanie bude prebiehať v popoludňajších hodinách od januára  do júna  2022.  Keďže naša škola sa už zapojila do projektu „Spolu múdrejší “,  a aj "Spolu múdrejší 2" videli sme zmysel a hlavne potrebu zareagovať aj na túto výzvu a možnosť. Veríme, že žiakom takéto individuálne doučovanie a prístup môže napomôcť k lepšiemu vzdelávaniu a odstraňovaniu bariér školského neúspechu.

          • Pytagoriáda

          •  Žiaci 3. a 4. ročníka sa 8.12. 2021 zapojili do matematickej súťaže Pytagoriáda, v ktorej klauzúrne riešili   väčší počet matematických príkladov  s možnosťou urýchlenia riešenia zvolením efektívneho spôsobu výpočtu v obmedzenom časovom režime. Touto súťažou sa u detí podporuje záujem o matematiku a vždy sa nájdu talenty s nadpriemerným exaktným myslením. V tomto ročníku sú úspešnými riešiteľmi školského kola v kategórii P3: Kamila, Blažovská, Marko Trembáč, Nikol Dziaková, Lívia Horanská a Lenka Reľovská a v  kategórii P4: Tobias Chlebák.  Úspešným riešiteľom prajeme v okresnom postupovom kole veľa zdaru.

          • Vianočné oblátky

          • Vôňa vianočných oblátok  nám pripomína blížiace sa Vianoce. Toto  tradičné vianočné pečivo - vianočný predkrm sa užíva i s medom a cesnakom. Oblátka symbolizuje chlieb, med - sladký život a cesnak - zdravie pre všetkých členov rodiny.Z historických záznamov sa dozvedáme, že na Slovensku do 18. storočia oblátky piekli kňazi a mnísi, v cirkevných školách ich piekli učitelia - rechtori. Pre každého obyvateľa bolo treba upiecť dve až tri oblátky, takže sa začínalo piecť už na Luciu. Do rodín ich roznášali žiaci v posledný predvianočný týždeň a pridali vinš, ktorým zvestovali príchod Vianoc. Deti  našej materskej školy piekli oblátky pre svoje rodiny, tak ukázali, že aj tí najmenší môžu prichystať niečo na sviatočný stôl.

             

          • Mikuláš, priateľ náš starý, každý rok nosievaš detičkám dary...

          • Štyri nedele pred Vianocami sú označované ako adventné obdobie. Celý predvianočný čas je obdobím tajných i vyslovených želaní, nových predsavzatí, časom nádejí, ale aj prekvapení. Jeho čaro nenecháva ľahostajným žiadneho človeka. Aj naša škola prežíva toto obdobie netradične.  Máme vyzdobené triedy, nástenky aj okná,zapálená už druhá svieca na adventnom venci,  rozsvietený vianočný stromček, príprava programu pre vzácnu návštevu –Mikuláša. To všetko mení našu školu a učenie na niečo šťastné, radostné, tajuplné, ale zároveň vzrušujúce. Ako je dobrým zvykom, deti materskej a žiaci základnej školy  6. decembra prezentovali to najlepšie pri stretnutí s Mikulášom. Dávať a nečakať dar je zmyslom sviatku svätého Mikuláša a tak aj naše detičky   sa navzájom obdarovali pesničkami a básničkami. Mikuláš ich obdaril  za to sladkosťami.

          • Adventné tradície v materskej škole

          • Na Vianoce sa pripravujeme celé adventné obdobie. Deti materskej školy si pripomenuli tradície, ktoré sa zachovali a vyskúšali si liatie olova na Ondreja aj zdobenie sladkých medovníčkov.

          • Drogy sú cesta do tmy

          • Aj v tomto školskom roku sme sa snažili povzbudiť deti a žiakov , aby snívali sny, objavili a rozvinuli svoj talent, pomohli iným a našli zmysel života. Žiaci v rámci svojich tried sa zapojili  do  protidrogovej  prevencie, ktorú im vyučujúce podali atraktívnym  a motivačným spôsobom, aby ich aktivity smerovali k činom.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice?

          • Deti materskej a základnej školy aj zamestnanci sa už po druhý raz zapojili do projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice?" tak, že  pripravili darčeky, ktoré venujú do Domovov sociálnych služieb a tak potešia babky a dedkov, ktorí tam žijú.

          • Zhotovujeme adventné vence

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zhotovujeme adventné vence.

            Adventný veniec so štyrmi sviečkami je symbolom duchovnej prípravy na slávenie Vianoc. Sviečky sa zapaľujú postupne počas štyroch adventných nedieľ. 28.11. začne  horieť prvá sviečka a ostatné  budú  čakať na svoj slávnostný čas.

            Advent pre deti v materskej aj základnej škole  odštartovalo spoločné zdobenie adventných vencov.

          • "Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť"

          •  Deti materskej školy a žiaci základnej školy sa zapojili do ôsmeho ročníka  akcie s názvom „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť“, ktorá aj tento rok 19. novembra 2021 symbolicky upozornila na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporu  témy včasnej prevencie.

             Hlas detí je dôležitý! S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka.

          • Školský semafor

          • V prípade pozitívneho výsledku Ag samotestovania žiaka, žiak zostáva doma a rodič:

             

            • kontaktuje detského lekára, ktorý mu stanoví ďalší postup,
            • oznámi škole, že žiak mal pozitívny výsledok Ag samotestu.

            Postup pre spolužiakov (úzke kontakty)  pozitívneho žiaka:

            • Spolužiaci, úzke kontakty z triedy pozitívneho žiaka, pôjdu do 5-dňovej karantény (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény a sú bez príznakov).
            • Škola rozhodne o forme vyučovania v čase karantény.
            • Každý rodič má povinnosť nahlásiť karanténu svojho dieťaťa jeho detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada a rozhoduje o jej ukončení.
            • Karanténa trvá po dobu 5 dní. /počas karantény je možné absolvovať PCR-test/
            • O ukončení karantény rozhoduje lekár. Po ukončení 5-dňovej karantény je osoba povinná mať ďalších 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Povinnosť nosiť respirátor sa nevzťahuje na deti do 6 rokov. Žiaci v škole a školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom.

            Naša škola bude naďalej v spolupráci s RÚVZ v Starej Ľubovni zabezpečovať žiakom v karanténe PCR-testovanie pre bezpečnejší návrat žiakov do školy.

            Ak rodič s PCR-testovaním  svojho dieťaťa v karanténe nesúhlasí, nech to oznámi triednemu učiteľovi.

          • Európsky deň jazykov

          • 26. septembra si žiaci našej školy vyskúšali rôzne súťaźe a kvízy v anglickom jazyku, aby tak poukázali na dôležitosť podporovania viacjazyčnosti a kultúrnej rozmanitosti.

          • Oznam pre rodičov

          • Vážení rodičia,

            tlačivo Písomné vyhlásenie o bezipríznakovosti, ktoré je potrebné predložiť pri nástupe dieťaťa/žiaka do školyv školskom roku 2021/2022 môžete podať aj elektronicky cez svoje rodičovské konto v EduPage prostredníctvom modulu Žiadosti/Vyhlásenia. 

            Ak nemôžete zaslať tlačivo elektronicky, odovzdajte, prosím, príslušné tlačivo podpísané v papierovej podobe triednemu učiteľovi/učiteľke. Tlačivo platí pre ZŠ aj MŠ.

          • Informácia o zmene v spôsobe poskytovania "dotácie na stravovanie"

          • Vážení rodičia,

            dňa 01. 08. 2021 nadobudnú účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, ktoré prinášajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            Ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie. Novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytnúť dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus.

            V nadväznosti na uvedené dochádza k zmene okruhu oprávnených detí a dotácia sa poskytuje:

            • v zmysle 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo  ZŠ a v  MŠ alebo v ZŠ je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi;
            • v zmysle 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (ďalej len „dieťa v HN“) alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „dieťa v ŽM“),
            • v zmysle 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu (ďalej len „deti bez daňového bonusu), táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením.

            Novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytovať dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo si nemohli uplatniť nárok (napr. z dôvodu, že ide o osoby bez zdaniteľného príjmu, resp. z dôvodu veku dieťaťa) na zvýšený daňový bonus na dieťa, ktoré dovŕšilo 6 rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku podľa § 52zzj ods. 2 písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. Dotáciu na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách je teda možné dotáciu poskytnúť na:

            • všetky deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku a to vzhľadom na skutočnosť, že na tieto deti nie je možné si uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus;
            • deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré dovŕšili 6 rokov veku a v ZŠ, ak žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo si nemohli uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus (napr. poberatelia dôchodkov, nezamestnaní);
            • deti v ZŠ, ktoré už dovŕšili 15 rokov veku (napr. z dôvodu opakovania ročníka, odkladu povinnej školskej dochádzky) a to vzhľadom na skutočnosť, že na tieto deti nie je možné si uplatniť zvýšený daňový bonus (tak ako v prvom prípade pri 5 ročných deťoch v poslednom ročníku MŠ).                                                                                                                                                

            Záverom uvádzame, že čo sa týka detí v MŠ (nie v poslednom ročníku MŠ), tieto deti majú nárok na dotáciu na stravu len z dôvodu ŽM alebo HN podľa § 4 ods. 3 písm. a) alebo b) zákona o dotáciách.

            Zároveň sa zvýši suma dotácie na stravu na 1,30 eura za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ alebo vyučovania v ZŠ a odobralo stravu.

            Obec Kolačkov  je povinná  doručiť ÚPSVaR aktualizovaný zoznam detí, na ktoré žiada poskytnutie dotácie od 01.09.2021 do 31.12.2021.

            V tejto súvislosti žiadame rodičov, ktorí spĺňajú vyššie uvedené podmienky a budú si pre svoje dieťa uplatňovať nárok sa dotovanú stravu, aby v termíne do 5. augusta 2021 predložili:

             

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,
            • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa.

            Potvrdenie alebo čestné vyhlásenie je možné doručiť do podateľne Obce Kolačkov.

          • Koniec školského roka

          • Milí žiaci, rodičia, priatelia...

            ĎAKUJEME za ďalší spoločne strávený školský rok. Spolu sme sa opäť veľa naučili a mnohé navzájom pochopili.

            Využite čas prázdnin na oddych, prežite príjemné a radostné chvíle.

            Tešíme sa na vás opäť v septembri.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Kolačkov, riaditeľka: Mgr.Gabriela Vilčeková
      • 0524363111, 0911354814
      • Základná škola s materskou školou Kolačkov, Kolačkov 31 065 11 Kolačkov Slovakia
      • 37876198
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje