• Vitamínové dni v materskej škole

          • Sladké a plné vitamínov. Také je ovocie, ktoré patrí do každej detskej rúčky.

             

            Ovocie a zelenina by mali mať v našich jedálničkoch bohaté zastúpenie. Obzvlášť v období, keď na nás číhajú vírusy na každom rohu.  Deti v matersjkej škole konzumujú ovocie počas ovocných dní aj počas zimy.

            Ovocie

            Ovocie je dobrá vec,

            vie to každý vzdelanec.

            Lepšia ako čokoládka,

            od mamky je hruška sladká.

            Od otecka jabĺčko,

            s chuťou schrúmem ľahúčko.

            Od babičky strapec hrozna,k

            aždý z nás to dobre pozná.

          • Vianočné želanie

          • Vianoce krásne a čisté ako sneh,

            na stole nech všetkým ľuďom rozvoniava oblátka a med.

            Nech každé srdiečko sťa oheň zahorí,

            všetkých ľudí nech láska a dobro naplní.

            Nielen na Vianoce a na Nový rok,

            ale počas všetkých dní želáme Vám úspešný a šťastný nový rok 2023.

            Pokojné a požehnané vianočné sviatky, všetko najlepšie v novom roku Vám za kolektív zamestnancov ZŠ s MŠ Kolačkov  praje  Mgr.Gabriela Vilčeková, riaditeľka školy.

             

          • Adventná akadémia

          • Zima prišla, vietor duje,vonku sniežik poletuje.

            Cez oblok sa tlačí mráz,Vianoce prídu  zas.

            Deti v očiach iskru majú,svetielko ňou zažínajú.

            Teplom svojho srdiečka,zohrejú aj  na Vianoce Ježiška.

            Sniežik ešte padá, padá,človek lásku stále hľadá.

            Ježiško k nám príde včas,daruje nám pokoj, lásku,uloženú v nás!

             

            To, ako sa deti materskej školy a žiaci základnej školy tešia na príchod Vianoc nám ukážu v adventnom programe 22.12.2022 v kultúrnom dome o 9,30 hodine. Srdečne pozývame všetkých, ktorí si chcú spríjemniť predvianočný čas. Tešíme sa na stretnutie s Vami: milí rodičia, starí rodičia, priatelia našej školy.

             

          • Cena poroty v súťaži Babka a dedko 2022

          •  

            Slávnostné vyhodnotenie súťaže BABKA, DEDKO 2022

            Ľubovnianske osvetové stredisko v spolupráci s Mestom Stará Ľubovňa po dvojročnej pauze privítalo v Obradnej sieni MsÚ v Starej Ľubovni ocenených v súťaži Babka, dedko 2022. Slávnostné vyhodnotenie sa uskutočnilo 13. decembra 2022 o 14:00 h.

            Krásne a príjemné popoludnie strávili babky a dedkovia v spoločnosti svojich najmilších vnúčat, ktoré prispeli svojimi vyznaniami do literárnej súťaže. Do 21. ročníka súťaže sa zapojilo 28 škôl s 201 literárnymi prácami, ktoré hodnotila porota v zložení PaedDr. Eva Kollárová, PhDr. Edita Oláhová a Mgr. Katarína Ščigulinská.

            Naša žiačka Beátka Majktutová , 2.A , ktorá písala o svojej babke Márii Majkutovej získala  CENU POROTY

            Blahoželáme.

          • Voda pre život 2022-celoslovenská súťaž 

          • Členovia poroty mali aj tento rok plné ruky práce, ale nakoniec vybrali tie najkrajšie diela. Oceneným deťom, žiakom a kolektívom sú ceny posielané poštou. Blahoželáme víťazke celoslovenského kola Vanese Mirgovej, žiačke 4.B triedy.

             

            Vyjadrenie porotcov:"Vyhodnotenie literárnej súťaže Voda pre život - život pre vodu 2022Už po pätnásty krát sme sa všetci porotcovia so záujmom začítali do detských prác, ktoré prišli na adresu našej súťaže z celého Slovenska. Začítali sme sa veľmi radi a plní očakávaní,čo nás to len čaká. Nemýlili sme sa. Každý rok ponúka nové pohľady na danú tému. Voda čichceme, či nie, nás má v hrsti, sme s ňou bytostne spojení, bez nej skrátka nemôžeme existovať. Vedia to už aj naši najmenší autori. Tí sa zhostili tejto témy vo výtvarnom prevedení, s malým veršom, či poznámkou." Práce detí zo špeciálnych škôl hodnotila Mgr. Žofia Krasničanová, takto: „Práce boli veľmi emotívne, detičky v nich vyjadrili svoju lásku k vode ako životnej tekutine a tiež lásku k prírode. Veľmi pozitívne hodnotím, že detičky zo špeciálnych škôl vedia vytvoriť krásne umelecké diela. Svoje básne aj krásne ilustrovali. Tento ročník hodnotím ako veľmi plodný.Myslím si, že takéto množstvo prác (80) sme v tejto kategórii ešte ani nemali. Verím, že ajv budúcnosti sa budeme tešiť na takéto krásne detské dielka.“

          • Život včiel je fenomén, ktorý objavovali aj deti v škole

          • Svet včiel je mimoriadne pútavý, komplexný a nikdy nie je jednotvárny. Pravdepodobne neexistuje fascinujúcejšie spoločenstvo hmyzu ako to, ktoré vytvorili včely medonosné. Svojím prirodzeným spôsobom života, nespútané a mimoriadne prispôsobivé prostrediu, prispievajú ku kráse a fungovaniu kolobehu života v prírode. Môžu nám byť v mnohom inšpiráciou.

            Porozumenie svetu včiel, ktoré je v mnohých prejavoch pre človeka odlišné až záhadné, je mimoriadne obohacujúca skúsenosť. Ako včely vedia trafiť do úľa, kde vedľa seba stoja desiatky až stovky rovnakých úľov? Ako vedia, ktorá je ich dutina lese, kde sa stromy nápadne podobajú a človek sa v ňom veľmi rýchlo stratí? Kde majú skrytý kompas, podľa ktorého sa orientujú? Ako sledujú čas, kedy sa majú vrátiť domov ešte pred zotmením? Ako sa včely učia? A čo všetko sa učia? Ako a podľa čoho si vyberajú priestor, v ktorom si založia svoje hniezdo? Kto ich tam všetky naraz nasmeruje? Ako sa odlišujú včely pátračky od ostatných včiel robotníc toho istého spoločenstva? Prečo sa niektoré včely starajú o trúdov až dlho do jesene, keď za normálnych podmienok ich už vyženú v polovici leta? Prečo včelstvo niekedy akceptuje v hniezde aj dve kladúce matky, keď jedno včelstvo tvorí „vždy“ len jedna matka? Podľa čoho si včela vyberá kvet, na ktorý prisadne? Ako vie, ktorý nektár má v prírode hľadať, ak sa im hniezde premnožili nebezpečné huby alebo vírusy? Kto dáva „povel“ na rojenie? Ako včely vzájomne komunikujú? Ako poznajú liečivé účinky tak veľkého počtu kvitnúcich rastlín a húb?

            Nepoznáte všetky odpovede?  Dnes v škole mali možnosť dostať odpovede na svoje otázky od včelárov Pavla Dziaka a Jozefa Majkuta žiaci našej školy. Zároveň  žiaci  ukázali svoje projekty o včielkach a včelári víťazné projekty odmenili  vianočnými ozdôbkami z včelieho vosku.

          • Pytagoriáda

          • Cieľom matematickej súťaže PYTAGORIÁDA je podporiť u žiakov   záujem o matematiku  prostredníctvom jednej z dominantných vlastností detí – ich súťaživosti, zároveň  podporovať vyhľadávanie a rast talentov s nadpriemerným exaktným myslením a  rozširovať a prehlbovať vedomosti žiakov v matematike. Pytagoriáda má  prispieť k účelnému a efektívnemu využívaniu voľného času žiakov, keďže sa na súťaž pripravujú.

            7.12. sa konalo školské kolo matematickej súťaže Pytagriády, kde si žiaci vyskúšali svoje exaktné myslenie.

            Výsledky:

            Kategória P3:

            1.  miesto: Richard Blažovský- 25 bodov

            1.miesto: Aleš Henisch-25 bodov

            2.miesto: Maxim Dufala- 19 bodov

            Kategória P4

            1.miesto: Lívia Horanská- 21 bodov

            2.miesto: Marko Trembáč-20bodov

            2.miesto : Kamila Blažovská- 20 bodov

            Víťazom blahoželáme a tešíme sa na súťaženie v okresnom kole 20.3.2023.

             

          • Prišiel Mikuláš

          • 6.12.2022 navštívili našu školu aj škôlku svätý Mikuláš,j anjelik , ba dokonca aj čertisko rohaté. Deti a žiaci im zaspievali pesničky, povedali básničku a pridali aj tanček. Odmenou im bol balíček dobrôt.

             

          • Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok?

          • KRABIČKY PLNÉ LÁSKY

            Potešme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich! Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca! Mali by obsahovať z každého trošku:

             

            Niečo sladké

            keksík, perníčky, cukríky, DIA sladkosti, ovocné detské taštičky…

             

            Niečo slané

            tyčinky, slané kekse, praclíky, kukuričné chrumky, krekry…

             

            Niečo teplé

            káva, ovocný čaj, cappuccino, horúca čokoláda, bylinný čaj…

             

            Niečo mäkké

            teplé ponožky, papučky, rukavice, čiapka, šál, uteráčik…

             

            Niečo voňavé

            sprchový gél, telové mlieko, krém na ruky, balzam na pery, parfém…

             

            Niečo na zábavu

            krížovky, dobrá kniha, kresbičky od detí, pozdrav, medovník, pohladnica…

             

            Niečo zo srdca

            ručne kreslená pohľadnica, plyšový macko, soška anjelika, šálka, vianočná dekorácia

             

            Deti našej MŠ už naplnili a odovzdali 27 škatuliek .Ďakujeme.

          • Šaliansky Maťko

          • Tento chlapec, to som ja, Šaliansky Maťko,

            Maťko preto, že ma tak volajú,a šaliansky preto,

            že som sa narodil v Šali.

            Veľkú tradíciu v našej škole má okrem iných aj súťaž v prednese pôvodných slovenských povestí Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Táto súťaž má svojím rozsahom veľký význam pre deti pri poznávaní národnej histórie a kultúry, ako aj pri rozvoji ich estetického vkusu a schopnosti umeleckej komunikácie.  Žiaci súťažili ako zvyčajne v  dvoch kategóriách. A veruže, bolo čo počúvať a obdivovať, najmä vynikajúce výkony recitátorov.  V silnej konkurencii si postup do okresného kola vybojovali Beátka Majkutová/II.A/, Aleš Henisch III.A Kamila Blažovská /IV.A / a Nikol Dziaková/IV.A. /Všetci si zo súťaže okrem diplomov a vecných cien odniesli aj pekné zážitky, nové recitátorské skúsenosti a poznatky.

             

          • Všetkovedko

          • Všetkovedko už štrnástykrát ponúka druhákom, tretiakom a štvrtákom na základnej škole všetečné otázky.Druháci majú 40 minút na zodpovedanie 24 otázok. Tretiaci a štvrtáci za 40 minút zodpovedia 30 otázok. Pri každej otázke nájdu ponúknuté štyri možnosti, pričom správna je vždy len jedna z nich. Otázky sú zo všetkých oblastí, s ktorými sa doteraz stretli – prvouka, prírodoveda, vlastiveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, hudobná výchova, výtvarná výchova, informatická výchova, dopravná výchova. Aj žiaci našej školy si 30.11.vyskúšali svoju bystrosť.

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          •  

            Naši tretiaci a štvrtáci sa v druhej polovici októbra zapojili do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
            V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Žiaci môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky!
            Držíme im v súťaži palce!

          • Babka, dedko 2022

          • Žiaci školy 2.,3. a 4. ročníka sa zapojili do okresnej súťaže BABKA, DEDKO 2022. Detské vyznania posudzovala hodnotiaca komisia v zložení: PaedDr. Eva Kollárová, ved. odd. školstva a kultúry MsÚ v Starej Ľubovni, PhDr.Edita Oláhová a Mgr. Katarína Ščigulínká- ĽOS. XXI. ročníka súťaže sa zúčastnilo 28 škôl s 201 detskými vyznaniami, z ktorých navrhla komisia 36 na ocenenie . Medzi víťazmi je aj naša žiačka  Beátka Majkutová-2.A, ktorá opísala svoju babku Máriu Majkutová, ktorá sa zúčastní slávnostného vyhodnotenia 13.12.2022 v obradnej sieni Mestského úradu v Starej Ľubovni so svojou babkou a triednou učiteľkou Mgr.Teréziou Šidlovskou. V zborníku bude uverejnená aj práca ďalšej našej šikovnej žiačky Lenky Reľovskej zo 4.A. Blahoželáme.

          • Miluj život, nie drogu

          • Drogy sa stali sprievodným javom nášho života. Tak ako alkohol, cigarety,delikvencia. Sú to rizikové faktory nášho života, a tak k nim treba pristupovať.Pokiaľ dieťa nedostane odpoveď na otázky, ktoré ho zaujímajú z tejto oblasti od rodiča alebo učiteľa, hľadá ich na miestach, ktoré nemusia byť z hľadiska jeho výchovy a formovania jeho osobnosti najvhodnejšie. Drogy a drogová závislosť ako celospoločenský negatívny jav je neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života.Triedni učitelia najlepšie poznajú svojich žiakov, rodinné zázemie a preto vedia citlivo zvoliť témy, aj metódy, ktorými môžu u žiakov formovať postoje dôležité na podporovanie životného štýlu bez drog a ktorými sa budú podieľať na zvyšovaní odolnosti žiakov voči sociálno-patologickým javom.Otvorená a úprimná komunikácia medzi učiteľom a žiakom, vyjadrovanie svojich názorov, rozvíjanie komunikačných zručností, nabádanie žiakov k zaujatiu stanovísk,rozptýlenie mýtov o drogách, poznanie sociálnych a zdravotných problémov spôsobených užívaním drog, aktívne riešenie problémov ďalšie benefity realizovaných aktivít v rámci Týždňa boja proti drogám. Realizovaním aktivít  triedni učitelia nabádali  žiakov na pozitívne konanie,pomáhali  im pri usmerňovaní vlastnej rozhodovacej schopnosti a viedli  ich k zodpovednosti za svoje konanie.

          • Vŕbová píšťalka - okresné kolo

          • Dňa 18.11.2022 organizovalo Centrum voľného času v Starej Ľubovni okresné kolo súťaže Vŕbová píšťalka. Našu školu reprezentoval Pavol Žoldák (4.A), s doprovodom Mgr.Jany Konevalovej.Svojim výkonom  presvedčil   porotu o svojom zanietení k  ľudovým  tradíciám a o svojom talente v speve a získal 1.miesto. Tešíme sa a blahoželáme.

          • Svätomartinský pochod

          • Martin na bielom koni síce snehovú prikrývku nepriniesol, no na jeho počesť sa aj v  Kolačkove konal lampiónový sprievod.

            Lampiónový pochod je každoročnou obľúbenou oslavou detí, ale aj ich rodičov v Nemecku, Rakúsku aj vo Švajčiarsku. Podľa regiónov sa s touto oslavou spájajú rôzne zvyky. Deti nesú rozsvietené lampióny a spievajú pripravené piesne. Martin bol vojakom, ktorý sa v jeden zimný večer podelil o svoj plášť so žobrákom tak, že ho rozpolil mečom. Neskôr sa mu v sne zjavil Ježiš odetý v polovici plášťa, a tak sa Martin rozhodol skoncovať s kariérou vojaka a pomáhať druhým. Neskôr ho vyhlásili za svätého. Lampiónový a lampášový sprievod sa začal pred školou, pokračoval smerom po dedinke a ukončil sa na detskej svätej omši..Mnohé deti si priniesli zakúpené, ale aj vlastnoručne vyrobené originálne lampióny. Deti boli výnimočnou udalosťou veľmi naradostené.

          • Vŕbová píšťalka

          • Vŕbová píšťalka sa stala nositeľom a uchovávateľom ľudových piesní v autentickej podobe. To, že v škole deti majú radi spev vyjadrili aj účasťou na speváckej súťaži Vŕbová píšťalka.  Svojimi výkonmi presvedčili súťažiaci porotu o svojom zanietení v ľudových tradíciám. Mali sme možnosť vidieť veselé tváre  s nadšením pre spev. Rozhodovanie bolo naozaj ťažké. Hodnotil sa komplexný výraz súťažiaceho, kde mnohokrát rozhodovali detaily. Veríme, že aj do budúcnosti budú speváčikovia napredovať vo svojich výkonoch a tešiť svojím spevom publikum.Výsledky súťaže:

            1.miesto:  Paľko Žoldák 4.A

            2.miesto :Kristínka Reľovská 2.A, Martinka Reľovská 2.A, Paula Zamišková 1.A

            3.miesto :Terezka Reľovská 3.A, Ľudka Barnovská 3.A, Šimonko Dziak 2.A Blahoželáme.

          • Naša zaujímavá knižnica

          • Už niekoľko rokov sa naša škola zapája do podujatia Medzinárodný deň školských knižníc.  Cieľom podujatia  dňa 24.10. 2022- „Naša zaujímavá knižnica “ bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu, poznávaniu nového. Školská knižnica im poskytla možnosť dozvedieť sa  zaujímavou formou   o jej fungovaní a o jej tajomstvách, ktoré skrýva, hlavne nájsť tú správnu knihu pre každého žiaka a zároveň pri skupinových aktivitách prejsť jednotlivými stanovišťami, ktoré tento obzor poznania deťom rozširovali.  Svoje poznatky z kníh mohli využiť  v ďalších aktivitách v knižnici počas dňa.  

          • i Bobor -kategória Drobec

          • Čo je i Bobor ?

            V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. V školskom roku 2019/2020 sa konala súťaž v 54 krajinách a zapojilo sa do nej 2 977 217 žiakov.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Hoci v každej zúčastnenej krajine prebieha súťaž trochu inak, organizátori zo všetkých krajín sa raz ročne stretnú aby vytvorili spoločnú databázu úloh pre ďalší ročník súťaže. V roku 2020 sa stretnutie konalo virtuálne.

            Súťažné kategórie

            • Drobci: 2.-3. ročník ZŠ,
            • Bobríci: 4.-5. ročník ZŠ,
            • Na zodpovedanie 9 otázok v kategórii Drobci resp. 12 otázok v kategórii Bobríci má súťažiaci 30 minút
            • Úspešní riešitelia sú všetci súťažiaci, ktorí dosiahli aspoň polovicu "kladných bodov". Teda úspešný riešiteľ musí v kategórii Drobec dosiahnuť aspoň 45 bodov a v kategórii Bobrík aspoň 60 bodov.

            Dňa 8.11.2022 sa konalo súťažné podujatie aj v našej škole v 2. a 3. ročníku, úspešným  riešiteľom sa stal  Aleš Henisch - 3.A-  získal 60 z 72 bodov. Blahoželáme.

          • Deň materských škôl

          •  Z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP) vznikla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku. Tento významný deň, nie len pre materské školy, ale aj pre náš štát sa bude organizovať každoročne 4. novembra. Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829. V tento deň vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Práve grófka vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: „Tieto malé deti  sa tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa hrali.″

            Aj v našej materskej škole sme dňa 4.11 .2022 oslavili Deň materskych škôl na Slovensku. V tento výnimočny deň naše deti oslavovali svoj deň rôznymi športovými aktivitami , naučili sa hymnu materskych škôl a na záver tohto krásneho dňa si zatancovali na party Uja Ľuba.Hymna materských škôl sa všetkým páčila:  Naša škola má svoj deň, dnes spievame iba preň. Tancuj, spievaj, uč sa, hraj sa, tento deň sláv, zabávaj sa. Deti kričia: „veď to bol super Deň materských škôl!“ Kamarátov zavolaj, za ruky sa pochytaj. Zaspievajme: „ola, ola, nech žije materská škola!“ Deti kričia: „veď to bol super Deň materských škôl!“.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Kolačkov, riaditeľka: Mgr.Gabriela Vilčeková
      • 0524363111, 0911354814
      • Základná škola s materskou školou Kolačkov, Kolačkov 31 065 11 Kolačkov Slovakia
      • 37876198
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje