• Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát.
            Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee (čít. "vokebí").

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
            V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia.
            Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.
            Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.

            Triedy aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny nielen pre seba, ale aj pre vyučujúcich a pre našu školu.
            Súťažíme aj o príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.
            Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

            www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.
            Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky!
            Držíme im v súťaži palce!

             

          • Generačné problémy

          • Október je mesiac, ktorý je oslavou jesene života a pripomienkou úcty k všetkým starším ľuďom. Úcta k starším  ľuďom by mala byť prirodzenou súčasťou nášho života, mala by byť spontánna, nenásilná a nepretržitá po celý rok. Pri tejto príležitosti absolvovali deti našej školy za účasti sociálnej pedagogičky Mgr. Márie Reľovskej prednášku na tému „Generačné problémy“. Hlavným cieľom tejto prednášky bolo pripomenúť deťom zásady slušného správania sa voči starším ľuďom. Pripomenuli sme si, že je slušné pozdraviť, pomôcť a mať vľúdne slovo k starším ľuďom nie len doma, ale aj na ulici. (Mgr.Mária Reľovská, soc.ped.)

             

          • Jesenné prázdniny

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ  Kolačkov oznamuje rodičom detí materskej školy, že na základe rozhodnutia zriaďovateľa ZŠ s MŠ obce Kolačkov  o prevádzke MŠ počas prázdnin, bude v termíne

            od 30. októbra - 31. októbra 2023, t.j. počas jesenných prázdnin, prevádzka materskej školy

            p r e r u š e n á.

            MŠ bude v riadnom režime od 02.11.2023 /štvrtok/.

          • Farebný mesiac- misijný október

          • Naša škola sa v týždni od 16. – 20.10. 2023 zapojila do akcie FAREBNÝ MESIAC – MISIJNÝ OKTÓBER - kedy sa žiaci, učitelia a ďalší zamestnanci školy denne modlili modlitbu posvätného ruženca. FAREBNÝ MESIAC je akciou Misijného diela detí, ktoré je súčasťou Pápežských misijných diel. Pápežovi Františkovi veľmi záleží na misiách, a preto nás pozýva, aby sme boli misionármi na mieste, kde žijeme. Ako kresťania máme všetci poslanie – zdieľať Božiu lásku s celým svetom. Nikto nie je príliš mladý ani príliš malý na to, aby sa na tom nemohol podieľať. Prostredníctvom Misijného diela detí sa tak deti na celom svete modlia a delia navzájom v jedinečnej výmene lásky a priateľstva. Keď sa modlíme jeden za druhého a delíme sa o to, čo máme, pripomíname si, že patríme do celosvetovej Božej rodiny. Touto akciou sme chceli aj našich žiakov motivovať a neustále sme im aj pripomínali, aby pomáhali iným deťom, a to hlavne modlitbou a konkrétnymi skutkami pomoci. Misijný ruženec ako spôsob modlitby pochádza od horlivého newyorského pomocného biskupa Mons. Fultona Sheena, riaditeľa Pápežských misijných diel v USA (50 roky 20. storočia). Túžil po tom, aby sa každý kresťan modlil na úmysly celej cirkvi, preto je každý desiatok misijného ruženca obetovaný za ľudí (veriacich alebo neveriacich), misionárov a misionárky - jedného z piatich kontinentov sveta. Zelená farba misijného ruženca symbolizuje zelené tropické africké pralesy. Červená zobrazuje farbu pleti Indiánov – pôvodných obyvateľov Ameriky. Biela označuje farbu pleti Európanov. Modrá symbolizuje oceány – Austráliu a Oceániu. Žltá pripomína pleť obyvateľstva Ázie. Takto sme sa aj my stretávali pri modlitbe a spoločne sa modlili: v PONDELOK za Afriku, v UTOROK za Ameriku, v STREDU za Európu vo ŠTVRTOK za Austráliu a Oceániu a v PIATOK za Áziu a tiež aj za naše milované SLOVENSKO. Každý deň sme sa okrem modlitby svätého ruženca pomodlili aj modlitbu za konkrétny kontinent a tiež si si žiakmi zaspievali ku akcii odporúčanú kresťanskú ukazovačku: Pán Boh má v rukách celý svet. Pán Boh zaplať všetkým zúčastneným. Boli to krásne chvíle.(Mgr.Dana Hudáková)

          • Október-mesiac úcty k starším

          • V mesiaci október prichádza čas prejaviť úctu tým skôr narodeným, čas keď je treba vysloviť milé slovo, vysloviť poďakovanie a prianie. Deti materskej školy a žiaci základnej školy vyjadrili priania svojim starým rodičom pesničkami, básničkami, regionálnym pásmom a krásnymi tančekmi. K príjemnému posedeniu pridali čaj a koláčik.

          • Záložka do knihy, ktorá spája školy: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov- 14. ročník česko-slovenského projektu

          • Naša partnerská škola: Základná škola LOK : LOGO Školy:

            LOGO: sediaca sova na kolese voza symbolizuje multikulturálne prostredie, v ktorom pracujeme, v ktorom sa učíme

             

                       koleso - "Drahma čakra"  symbolizuje historickú spätosť všetkých Rómov  s ich pravlasťou s Indiou,

                                       Všetko, čo urobíš, sa ti vráti tak, ako sa otáča kruh (za dobro - dobro ťa čaká, ak činíš zlo - tvoje zlo dopadne späť na teba).

                       sova - symbolizuje múdrosť, potrebu vzdelávať sa, hľadanie pravdy a túžbu po splnení ideálov

             

             

            Žiaci našej školy sa apojili do 14.ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Našou partnerskou školou sa stala Základná škola LOK v Nitrianskom okrese, pre ktorú naši šikovní žiaci vyrábali záložky na tému: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Žiaci si najskôr čítali rôzne rozprávkové knihz z  našej školskej knižnice, porozprávali sa o partnerskej škole a následne sa pustili s radosťou do tvorenia záložiek, ktoré poslali partnerskej škole, aby  aj žiaci v nej radi vstupovali do sveta rozprávok a detských kníh.

            Pri realiyzácii projektu mali naši žiaci radosť z čítania kníh a veselo sa zabavili pri tvorbe záložiek , zároveň uvažovali nad tým, pre koho pripravujú záložku, aby sa aspoň tak na ďiaľku mohli stať priateľmi.

          • Hovorme o jedle

          • Dňa 16.10. sme si pripomenuli Svetový deň výživy. Naši žiaci si pri tejto príležitosti vypočuli
            prednášku s názvom „Hovorme o jedle“ ktorú pre nich pripravila Bc. Mária Dziaková (zdravotnícka
            pracovníčka). Deti sledovali, čo tvorí potravinovú pyramídu, aké druhy obilnín poznáme a ako dlho
            trvá, kým sa nám dostane teplý chlebík na stôl. Na konci prednášky si deti mohli samé vyfarbiť
            a poskladať svoju potravinovú pyramídu.(Mgr.M.Reľovská).

          • Projekt "Viem, čo zjem"

          • Osvojenie si zásad zdravého životného štýlu v detskom veku je predpokladom dobrého zdravia nielen počas detstva a dospievania, ale aj v dospelosti. Projekt „Viem, čo zjem“ prichádza aj do našej školy , aby žiakov hravou formou motivoval k vyváženému životnému štýlu, správnym stravovacím návykom a podporil ich záujem o pohybové aktivity. O správnom životnom štýle poučila žiakov zdravotnícka pracovníčka.

          • Svetový deň zdravej výživy

          • Nesprávna výživa a nesprávne stravovacie návyky dnešnej populácie významne súvisia so životným štýlom. O tom,že je to nevyhovujúci a zdraviu škodlivý stav, sa presviedčame dennodenne. Opakom je racionálna výživa, ktorá je základnou a neoddeliteľnou súčasťou prevencie ochorení a zdravotných komplikácií. Jedinou prirodzenou potravinou pre človeka je iba materské mlieko.
            Výživa vo všeobecnosti zahŕňa príjem a využitie potravy v organizme. Je to proces, v ktorom je zahrnuté tráve-
            nie, transport, vstrebávanie, ukladanie, metabolizmus a vylučovanie. Je výsledkom rozhodovania čo, koľko, kedy,ako a kde človek skonzumuje.
            Racionálna výživa spolu s úpravou životného štýlu, predovšetkým pravidelná pohybová aktivita a kontrola telesnej hmotnosti, prispievajú k poklesu glykémie, telesnej hmotnosti, zlepšujú citlivosť tkanív na inzulín, prispievajú k úprave krvných tukov, ale aj krvného tlaku. Práve pre tieto výhody sa uplatňovanie zásad racionálnej výživy odporúča nielen diabetikom, ale aj celej populácii, a to predovšetkým ako prevencia obezity, srdcovocievnych a iných ochorení. 

          • Šarkaniáda

          • Jeseň  vždy so sebou prináša farebné listy, hríby, orechy, dážď, vietor aj oblaky a na našu školu  pozýva  šarkany. Žiaci 3.A sa vybrali na prechádzku do prírody, kde spojili pobyt na čerstvom vzduchu so športovým zážitkom. Obloha nad nimi  sa zaplnila šarkanmi rôznych farieb a tvarov. Niektorí žiaci nabehali so šarkanmi viac metrov, ako počas hodín telesnej.  Už teraz sa tešia na nové spoločné zážitky.

          • Regionálna výchova a tradičná ľudová kultúra

          • Naša materská škola je vidiecka. Nachádza sa v krásnej  prírode, bohatej na ľudové zvyky a tradície, ktoré sa tradujú z pokolenia na pokolenie.

            Avšak v dnešnom pretechnizovanom období tradičný ľudový prejav postupne zaniká. Sme hrdí na to, že v našej obci má regionálna kultúra svoje významné miesto a uplatnenie. Čím skôr sa s ňou deti oboznámia a dostanú ju do srdiečka, tým viac sa jej budú v budúcnosti venovať  a tak zabezpečia, aby bola zachovaná pre budúce generácie. Nakoľko ide o dedičstvo našich predkov pre nás a budúce generácie, nechceme, aby zaniklo. Práve v predškolskom veku je dieťa veľmi vnímavé a to, čo si osvojí, rozvíja aj neskôr. Regionálnej výchove sa venujeme už niekoľko rokov, takže pri zameraní nášho školského vzdelávacieho programu sme vedeli, že to je tá  správna cesta, ktorou chceme ísť. Prostredníctvom regionálnej výchovy sa dieťa neoboznamuje len s ľudovými tradíciami, ale tiež si vytvára rebríček hodnôt, ktorý súvisí so zdravým životným štýlom a s enviromentálnou výchovou.

            Edukačná činnosť je zameraná aj na to, aby deti v rámci regionálnej výchovy poznali históriu a kultúru svojej obce.

            Mesiac október patrí našim starkým. Deti MŠ sa pri rôznych edukačných aktivitách počas tohto mesiaca oboznamujú s hmotnou aj nehmotnou kultúrou našich predkov, dramaticky stvárňujú ich prácu na poli a v záhrade, okolo gazdovstva, aj v kuchyni pri piecke. Získané teoretické vedomosti umocňujú rôzne formy zážitkového učenia, aby sa oboznámili  so spôsobom života  našich predkov, bývaním, predmetmi dennej potreby, pracovným náradím a nástrojmi. Taktiež s tým, ako žili v súlade s prírodou, jej zákonitosťami, ako to vedeli využiť v svoj prospech/ kedy je najlepšie siať, ako pripraviť pôdu pred zimou,…./Rozprávali si , že dnes je ľudské obydlie oveľa komfortnejšie ako kedysi,  že ľudia boli oveľa skromnejší ako dnes. Napriek tomu sa vedeli po práci navzájom navštíviť, zabaviť, zaspievať a aj potancovať pri goralskej muzike. Preto ich napodobnili a tancovali aj oni.

          • Zdravá škola- Deň jabĺčka a plody farebnej jesene

          • Neodmysliteľnou súčasťou jesenného obdobia sú jablká. Jablko vnímame ako niečo úplne bežné, hoci je najcennejším z ovocí. Jablko sprevádza človeka a prispieva  k nášmu zdraviu  už tisícky rokov. Nové výskumy odhaľujú podrobnosti zloženia jabĺk, ako aj ich vplyv na zdravie. Do košíka v obchode si ich vkladáme tak často, až ich považujeme za samozrejmosť v regáloch. Jablká sú typickým slovenským jesenným ovocím, a aj preto si ich vieme vychutnať na sto spôsobov - surové, ako súčasť ovocných šalátov, ale obľúbené sú aj jablkové koláče alebo kvalitné džúsy či mušty. Žiaci školy sa na tento deň pripravovali tak, že vytvorili práce róznymi výtvarnými technikami. A naozaj sa bolo na , čo pozerať. Popritom si zaspievali aj zasúťažili a zároveň si uvedomili význam ovocia pre zdravie.

            Žlté, zelené, červené, sladké, kyslé, malé, veľké .... plné vitamínov, vlákniny, výnimočnej chuti... Ich konzumácia sa odporúča CELOROČNE. Čo si dáš na desiatu? My všetci dnes jabĺčko ... Aj zajtra, aj pozajtra ....

          • Prevencia drogových závislostí

          • Žiakom siedmeho ročníka sme 05.10. spestrili vyučovanie zaujímavou prednáškou s názvom „Prevencia drogových závislostí“. Prednášajúcim bol Mgr. Štefan Budzák, psychológ z CPP. Na začiatku vysvetlil aké druhy drog poznáme. Žiakom bolo vysvetlené, že medzi drogy patrí aj fajčenie, alkohol, ale aj niektoré dostupné lieky, hovoríme im tiež legálne drogy. Medzi nelegálne drogy patria opiáty, kokaín, amfetamín, pervitín a iné. Počas prednášky bolo povedané, aké sú dôvody, kvôli ktorým človek siahne po droge, kedy začína závislosť na drogách, aké sú prejavy závislosti a taktiež, aký dopad má závislosť za zdravie človeka, vzdelanie, rodinné problémy a taktiež problémy v spoločnosti. Záver prednášky sa niesol v krátkom filme, kde svoje životné príbehy hovorili ľudia, ktorí si prešli závislosťou na drogách a aký dopad malo užívanie drog na ich život.(Mgr.Mária Reľovská-soc.pedagóg).

          • Svetový deň duševného zdravia Téma pre 10. október 2023 je: „Duševné zdravie je univerzálne ľudské právo“


          • Cieľom svetového dňa duševného zdravia je zvyšovať celosvetové povedomie a mobilizovať úsilie pri
            podpore duševného zdravia. Je to tiež príležitosť upriamiť pozornosť na túto tematiku a potrebu porozprávať
            sa o duševnom zdraví, starať sa oň a získať pomoc, ak ju potrebujeme-
             AKO SI ZACHOVAŤ DUŠEVNÉ ZDRAVIE
            1. Prijímaj sám seba - spoznávaj seba, svoje dary, svoje prednosti i slabosti. Vybuduj si k sebe úctu,
            ale neber sa veľmi vážne.
            2. Hovor o tom - čo ťa trápi, čoho sa bojíš, čo si vyčítaš, o svojich smútkoch, ale i radostiach
            a úspechoch
            . Zdieľaná starosť je polovičná, zdieľaná radosť dvojnásobná!
            3. Buď aktívny - život je rieka, raz plávame s prúdom, raz proti nemu. Vždy je za čím ísť a pred čím
            utekať. Stanovuj si nové ciele (hoci aj malé) a choď za nimi.
            4. Uč sa nové veci - stále je čo spoznávať a učiť sa. Skúsenosť je neprenosná. A aj keď sa ti niečo
            nepodarí, vždy si môžeš povedať: „Aspoň som to skúsil“.
            5. Stretávaj sa s priateľmi - príbuzných si nevyberáme, ale priateľov áno. Sympatie, náklonnosť,
            kamarátstvo, priateľstvo, láska sú zdrojom opory a radosti života.
            6. Rob niečo tvorivé - géniov je málo, ale tvorcom je každý z nás. Tvoriť môžeme v ateliéri i v záhrade,
            v divadle i v dielni. Výtvor možno skritizovať, ale to, čo pri tvorbe zažijeme, nám nikto nezoberie.
            7. Zapoj sa a pomáhaj - zaujímaj sa o to, čo sa deje vo svete a okolo teba. Politika, ekológia, charita,
            pomoc tým, ktorí to potrebujú, dávajú zmysel nášmu životu. Snaž sa pomáhať tam, kde je to
            potrebné a kde sa to dá.
            8. Neváhaj požiadať o pomoc - ak cítiš, že tvoje bremeno je priťažké, požiadaj o pomoc.
            9. Oddychuj a uvoľni sa - uč sa oddychovať a hľadaj veci a činnosti, ktoré Ti prinášajú radosť a relax.
            10. Ži tu a teraz - Minulosť je mŕtva a budúcnosť ešte len vytváraš. Jediná realita je práve teraz..

          • Beseda "Riziká práce v zahraničí"

          • Dňa 30.09.2023 sa za spolupráce pána Mgr. Štefana Budzáka, psychológa z CPP konala v 8. a 9. ročníku prednáška a beseda na tému "RIZIKÁ PRÁCE V ZAHRANIČÍ". Cieľom tejto prednášky bolo priblížiť riziká, ktoré takáto práca so sebou prináša. 

            Ide hlavne o tieto riziká:

            - právne riziká ( problém s dodržiavaním miestnych zákonov, neplatná pracovná zmluva...)

            - sociálne riziká ( jazyková bariéra, kultúrny šok, izolácia, stres a depresia...)

            - ekonomické riziká ( vysoké ceny ubytovania, potravín, daňové povinnosti a poplatky...)

            - zdravotné riziká (infekčné choroby, chronické choroby, alergie, pracovné úrazy...)

            Na konci prednášky bol premietnutý krátky film so skutočnými príbehmi ľudí, ktorí na vlastnej koži zažili nelegálnu prácu v zahraničí a problémy, ktoré im tým vznikli (ostali bez dokladov, bez peňazí, mali problém vrátiť sa domov)./Mgr.Mária Reľovská-soc.pedagóg/

          • Krúžok Anglického jazyka

          • V školskom roku 2023/2024 sa v spolupráci so Súkromnou jazykovou školou realizuje výuka anglického jazyka v našej základnej aj  materskej škole pre 3-6 ročné deti  a žiakov základnej školy novou metódou Wattsenglish. Prostredníctvom hier, básní, piesní edukačných softvérov, pracovných zošitov a s pomocou erudovaných lektorov sa deti hravou formou oboznamujú s cudzím jazykom.

            Rozvrh: MŠ každý utorok a štvrtok 15,00 – 15,30 hod, , od októbra do júna

                          ZŠ -1.skupina štvrtok  12, 30- 13,15

                                 2.skupina štvrtok   13, 30-14,15

             

            Lektorky: Mgr. Adriana Malá, Erika Kopčáková Poplatok: 184,90 €/rok jednorazovo, alebo 18  € mesačne + 24,90 € jednorazovo za výukový materiál

            Miesto: materská a základná škola

          • Európsky deň jazykov 2023 – Povedzte ÁNO jazykom!

          • 26. september – Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít (napríklad súťaží, kvízov, besied, školských rozhlasových vysielaní, športových podujatí). Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

             

            Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2023, ktoré má tento rok motto „Povedzte ÁNO jazykom!“ sa žiaci zapojili do podujatia rôznymi aktivitami napr. Talk to me! Language key...

             

            Angličtina je najviac používa ným jazykom na svete. Na svete je takmer 1,3 miliardy anglicky
            hovoriacich osôb, ale len pri bližne jedna tretina sú rodení hovoriaci. Keď rozprávame rovnakým jazykom, rozumieme si a uvedomujeme si, koľko vecí máme spoločných. Svet sa nakoniec nezdá taký veľký.

          • Jesenné upratovanie okolia školy"Moja dedina"

          • V dnešné  slnečné jesenné predpoludnie si deti spolu s pani učiteľkami natiahli gumené rukavice a vyzbierali odpadky, ktoré sa povaľovali na našom školskom dvore, ihrisku a v širšom okolí školy.  Starší žiaci pohrabali okolie a odpady pobalili do vriec.  Po dobre vykonanej práci školský dvor a  ihrisko žiarilo čistotou. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do tejto milej akcie zapojili a ukázali, že im záleží na čistom a zdravom prostredí.

          • Oznam

          • Oznam ŠJ

            Na základe elektronickej prihlášky na stravovanie sú stravníci-žiaci prihlásení na všetky prevádzkové dni v ŠJ od 2. dňa šk. roka 2023/2024 (od utorka 5.9.2023). Zákonní zástupcovia žiakov počas školského roka realizujú len odhlášky z obedov. Deti MŚ sú prihlásení od 4.9.2023.

          • Začiatok sa blíži...

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            pomaly sa končia chvíle oddychu a my sa 4. septembra (pondelok) stretneme v Kostole sv Michala archanjela . Slávnostná sv. omša Veni Sancte začne o 9.00 hod. Po jej skončení žiaci  prváci v sprievode rodičov navštívia svoju novú triedu v škole.

             

            Všetky potrebné informácie budú postupne aktualizované na stránke školy; rodičom, žiakom aj vyučujúcim odosielané prostredníctvom Edupage.

             

            Tešíme sa na stretnutie.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Kolačkov, riaditeľka: Mgr.Gabriela Vilčeková
      • 0524363111, 0911354814
      • Základná škola s materskou školou Kolačkov, Kolačkov 31 065 11 Kolačkov Slovakia
      • 37876198
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje