• 26.9.2022- Európsky deň jazykov

          •  Viete, že?

            . Na svete existuje 6000 až 7000 jazykov, ktorých súčasťou je 225 pôvodných európskych jazykov

            Najväčším počtom jazykov sa hovorí v Ázii a v Afrike

            Najmenej polovica svetovej populácie je bilingválnaalebo plurilingválna, t.j.ľudia rozprávajú alebo aspoň rozumejú rozprávaniu v dvoch alebo viacerých jazykoch

            Znalosť dvoch jazykov uľahčuje učenie sa ďalších jazykov, zlepšuje a zdokonaľuje proces myslenia.

            Žiaci našej školy sa zapojili vedomostnými kvízmi, súťažami a hravými aktivitami v anglickom jazyku  do podujatia Európsky deň jazykov.

          • Deti v materskej škole poznávajú folklór a ľudové tradície

          • Vyšívané kroje plné farieb a dekorácií v ľuďoch už od nepamäti vzbudzujú zvedavosť.Každý kraj na Slovensku bol typický svojím krojom. Boli späté hlavne s pôvodom obyvateľstva. Napríklad tatranské kroje poznačili rôzne národy – či už to boli Nemci, Gorali, alebo Rusíni. Okrem krajov sa mierne líšili aj v rámci jednej obce. Chlapci a chlapi nosili klobúky. Klobúky sú zvyčajne vyrobené z plsti. Majú širokú sklopenú strechu, zdobené sú červenou lemovkou s malými morskými mušličkami. Tieto záhadné mušličky sa na klobúky dávajú už storočia. Je to ešte z čias, keď za tieto mušličky Gorali predávali plátno Arabom. Gorali sa ich však báli mať schované doma, preto si ich začali prišívať na klobúk.

            Okrem mušlí však Gorali na klobúkoch nosili aj tenké retiazky či ozdoby z páperia, no nesmelo im chýbať ani pero z orla. To, že orol predstavuje symbol slobody, mnohí z nás tušia. A Gorali v tých časoch najviac zo všetkého túžili hlavne po slobode. Nosenie pera z orla pokladali za symbol slobody, ktorú im pierko neustále pripomínalo.

            V minulosti sa hovorilo, že čím je kroj bohatší na výzdobu, tým je bohatší aj kraj, z ktorého pochádza.

            Pomocou krojov sa rozlišovali aj ľudia.Vyjadrovali tak napríklad to, či sú slobodní alebo už majú deti. U žien sa odlišovali aj jej prvým pôrodom dieťaťa. Keď bola žena slobodná, muž ju vedel rozoznať podľa stužky vo vlasoch. Vydaté ženy nosili vo vlasoch tzv. grguľu, čo bola zohnutá ihlica, ktorá sa prikrývala čepcom.Podľa kroja sa však vedel určiť aj vek človeka. Vekovo starší a ovdovení ľudia ich nosili v tmavých farbách.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Kolačkov, riaditeľka: Mgr.Gabriela Vilčeková
        • 0524363111, 0911354814
        • Základná škola s materskou školou Kolačkov, Kolačkov 31 065 11 Kolačkov Slovakia
        • 37876198
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje